Mega-oesophagus (slokdarmverwijding/slokdarmverlamming)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Afvallen ondanks goede eetlust, Braken, Ernstig ongemak, Groeivertraging, Ontsteking

Beschrijving

Mega-oesophagus is een aandoening waarbij de slokdarm verwijd is. Het gevolg is dat het voedsel minder effectief naar de maag wordt getransporteerd. Het voedsel blijft daardoor achter in de slokdarm en wordt vaak (passief) uitgebraakt. De hond verslikt zich gemakkelijk, waardoor longontsteking kan ontstaan.

Bij pups wordt de aandoening duidelijk wanneer ze vast voedsel gaan eten. Meestal al vanaf dat ze een week of drie zijn. Naast (passief) braken, kan ook speeksel en en een stinkende geur uit de bek worden waargenomen. De hond zal vermageren door de verminderde (effectieve) voedselopname. De eventueel bijkomende longontsteking geeft koorts, algemeen ziek zijn en hoesten. Als het bij pups al aanwezig is, wordt deze aandoening congenitale idiopatische mega-oesophagus genoemd. Bekender onder de afkorting CIM.

Diagnose

De diagnose wordt vermoed op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek. Met uitgebreid radiologisch onderzoek van de slokdarm wordt de definitieve diagnose gesteld.

Behandeling

De aandoening kan niet worden genezen. Met aangepaste voeding en medicijnen kan (tijdelijk) verbetering optreden. Soms helpt het als dieren leren zittend te eten, of vanaf een verhoging. Een bijkomende longontsteking kan met antibiotica worden behandeld. De dierenarts beoordeelt per dier de meest optimale behandeling. Vaak is euthanasie uiteindelijk nodig vanwege ondraaglijk lijden.

Deel deze pagina