Mega-oesophagus (slokdarmverwijding)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Afvallen ondanks goede eetlust, Braken, Ernstig ongemak, Groeivertraging, Ontsteking

Beschrijving

Mega-oesophagus is een aandoening waarbij de slokdarm verwijd is. Het gevolg is dat het voedsel minder effectief naar de maag getransporteerd wordt. Het voedsel blijft daardoor achter in de slokdarm en wordt vaak (passief) uitgebraakt. De hond verslikt zich gemakkelijk, waardoor longontsteking kan ontstaan. Bij pups wordt de aandoening duidelijk wanneer ze vast voedsel gaan eten, naast moedermelk. Naast (passief) braken, kan ook speekselen en een stinkende geur uit de bek worden waargenomen. De hond zal vermageren door de verminderde (effectieve) voedselopname. De eventueel bijkomende longontsteking geeft koorts, algemeen ziek zijn en hoesten.

Diagnose

De diagnose wordt vermoed op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek. Met uitgebreid radiologisch onderzoek van de slokdarm, wordt de definitieve diagnose gesteld.

Behandeling

De aandoening kan niet worden genezen. Met aangepaste voeding en medicijnen kan (tijdelijk) verbetering optreden. Soms helpt het als dieren leren zittend te eten, of vanaf een verhoging. Een bijkomende longontsteking kan met antibiotica behandeld worden. De dierenarts beoordeelt per dier de meest optimale behandeling.

Deel deze pagina