Colour dilution alopecia (kaalheid met verkleuring)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Haarverlies, Infectiegevoelige huid, Schilferige en/of korstvormige huid
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Kleur mutant alopecia is een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een afwijkende verwerking en opslag van het melaninepigment. Hierdoor worden zeer grote korrels met melanine opgeslagen in de bovenste huidlaag en in de haarfollikels, wat leidt tot vernietiging van de haarfollikel. Deze afwijkende melanineophopingen tasten de normale vorming van de haar aan, waardoor ze gemakkelijk loslaten of afbreken, wat leidt tot kaalheid. De eerste verschijnselen hiervan ontstaan wanneer de hond nog geen jaar oud is. De aangedane honden hebben geen jeuk. Het komt vaak voor dat er een secundaire bacteriële infectie van de huid plaatsvindt.

 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld met behulp van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en huidonderzoek, inclusief een microscopisch onderzoek van een huidbiopt. Wanneer de dierenarts onder de microscoop kijkt, zal hij of zij zien dat er grote melaninekorrels aanwezig zijn in de huid.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk. Wel is het erg belangrijk dat de secundaire bacteriële infectie met antibiotica wordt bestreden. Een goede shampoo en conditioner zijn nodig om de huid en eventuele overgebleven haren in goede conditie te houden. De prognose is slecht, sommige dieren zullen geheel kaal worden, andere zullen een zeer dunne vacht behouden. De kans op een secundaire infectie is altijd aanwezig.

Deel deze pagina