Dierenarts Paul Mandigers over de kopzorgen van kleine hondjes

cavalier king charles-spaniël
99 procent van de cavaliers heeft een pijnlijke zenuwstelselaandoening.

Dierenarts en specialist Paul Mandigers waarschuwt in tijdschrift Onze Hond voor de medische problemen van de zeer populaire ‘toybreeds’ (zoals de chihuahua en de dwergkees). Die problemen zijn een gevolg van het steeds maar kleiner fokken van deze hondjes.

Zenuwaandoeningen die heftige pijn veroorzaken

Mandigers vertelt: “Het steeds kleiner maken van honden heeft een keerzijde. Want bij uitstek bij de kleinere honden, de toybreeds, zien we onder meer twee aandoeningen vaker voorkomen: chiari malformatie (CM) en syringomyelie (SM).”

CM en SM zijn aandoeningen van het zenuwstelsel, die heftige pijn veroorzaken. Veel hondeneigenaren weten niet dat hun hondjes zo vaak pijn hebben, chronisch of aanvalsgewijs.

99 procent van de cavaliers heeft chiari malformatie

In het artikel worden heel wat rassen genoemd: de Franse buldog, het vlinderhondje, kleine griffons. De cavalier king charles-spaniël is koploper wat betreft frequentie. Het artikel vermeldt dat 99 procent van de onderzochte honden – dat waren er 1500 – een vorm van chiari malformatie heeft. Naar schatting 60 procent van deze groep heeft daarnaast ook nog eens syringomyelie. Inmiddels zijn ook 300 dwergkeesjes op deze aandoeningen onderzocht: 60 procent heeft een vorm van CM, ongeveer 25 procent heeft SM.

Hoe kleiner, hoe tengerder, hoe groter de kans op deze ziekte(s)

Bij de chihuahua en de dwergkees lijkt het gewicht bepalend te zijn: hoe lichter (en dus tengerder en kleiner) de hond is, hoe groter het risico op CM en/of SM blijkt te zijn. De onderzoeksresultaten zullen binnenkort gepubliceerd worden.

Veel dwergkezen hebben geen symptomen en zijn wel ziek

Uit het onderzoek van Paul Mandigers blijkt dat slechts 10 tot 30 procent van de dwergkezen met de aandoeningen symptomen heeft die waarneembaar zijn voor hun eigenaar. De rest van de zieke dwergkeesjes had geen merkbare klachten. De kans dat ze daaronder lijden, is groot. Zo blijkt weer eens hoe belangrijk het is om een scan te laten maken, ook al zie je geen klachten bij je hond.

Wil je meer lezen? Het artikel is terug te vinden in Onze Hond juli 2020. Wil je weten welke klachten bij deze aandoeningen horen? Download onze folder.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.