Kleine hondjes die ALTIJD hoofdpijn hebben

Kleine hondjes die ALTIJD hoofdpijn hebben

Kleine hondjes zijn populair, en dus worden ze volop gefokt. Maar ze kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Veel van die hondjes hebben altijd hoofdpijn! Hun eigenaren hebben er meestal geen weet van.

Een schedel die te klein is voor de hersenen

Dieren zouden niet ‘vormgegeven’ moeten worden naar de grillen van de mode. Maar dat gebeurt wel, en vaak met gruwelijke gevolgen. Zo is het gelukt om piepkleine hondjes te creëren – met een schedel die te klein is voor hun hersenen.

Het gruwelijke gevolg: chiari malformatie en syringomyelie, aandoeningen waarbij de hersenen in het achterhoofdsgat worden gedrukt en er een blokkade ontstaat bij de ingang van het ruggenmerg. Het leidt tot matige, ernstige, of helse hoofdpijn. Constant!

Hondensoorten waarbij dit speelt

Dit probleem speelt bij dwergrassen (bijvoorbeeld Chihuahua’s en Dwergkeesjes), minihondjes (zoals mini-Jack Russels) en TeaCup-hondjes (zoals de TC Yorkiepoo). Er zijn soorten mét en zonder stamboom. Een stamboom is dus geen garantie voor een gezond hondje!

Zoveel pijn!

Hondjes met hoofdpijn knijpen vaak met hun ogen, of krabben alsmaar aan hun oor. Het kan zijn dat ze niet geaaid willen worden en bij aanraking snel bijten. Geen wonder bij zoveel pijn! De symptomen kunnen zo vaag zijn dat een baasje niet merkt dat zijn hondje pijn lijdt. Maar het kan ook dat een hondje het uitgilt van de pijn, mank loopt of zelfs helemaal niet meer kan lopen!

Ga naar de dierenarts en laat een scan maken

Wie zo’n hondje heeft, had er bij aanschaf waarschijnlijk geen idee van dat hij een ziek dier in huis haalde. Hoe voorkom je dat je hondje onnodig lijdt?

Ga naar de dierenarts – ook als je geen klachten waarneemt – en laat je hondje goed nakijken. Laat bij twijfel áltijd een MRI-scan maken bij de specialist! De aandoeningen zijn niet te genezen, maar de pijn valt vaak wel degelijk te stillen.

Deel de folder over hoofdpijn!

Dier&Recht wil dat dit probleem bekend wordt, zodat eigenaren met hun hondje naar de dierenarts gaan, en toekomstige baasjes voor een gezonde hond kiezen!

Help mee en wijs mensen erop dat hun hondje waarschijnlijk hoofdpijn heeft, met behulp van de folder. Hoe download je de folder?

  • Vul je e-mailadres in bij 'Ja, ik vraag de folder aan!'
  • Je ontvangt direct de folder van onze dierenarts in je inbox
  • Verspreid hem onder vrienden, familie en buren, of deel hem op social media!
Folders

 

Dier&Recht start een rechtszaak tegen de grootste Nederlandse kalverslachter om een einde te maken aan de import van Ierse kalfjes. Word jij medestander in onze juridische strijd?

Ja, ik vraag de folder aan! 

Ik vind het belangrijk dat bekend wordt dat kleine hondjes hoofdpijn hebben, zodat eigenaren met hun hondje naar de dierenarts gaan, en toekomstige baasjes voor een gezonde hond kiezen.

Ik download hier de folder.

Deel deze campagne