Rechtszaak tegen kalverleed: liggen en opstaan is nauwelijks te doen op die vloeren

Liggend kalf

Achter de schermen speelt de rechtszaak van Dier&Recht tegen de Nederlandse staat. We eisen dat de overheid een alternatief voor de harde, gladde roostervloeren in kalverstallen verplicht stelt. Het gebruik van betonnen en houten roosters is schadelijk voor de kalveren en in strijd met de wet! De Rechtbank Den Haag zal naar verwachting op 29 juli uitspraak doen in deze belangrijke zaak.

In strijd met de wet

Artikel 1.8 Besluit houders van dieren schrijft voor dat de behuizing van dieren geen letsel of pijn mag veroorzaken. Ook mogen er geen materialen en bodembedekking worden gebruikt die ongeschikt of schadelijk zijn voor de dieren. Specifiek met betrekking tot de inrichting van de stal voor (vlees)kalveren wordt in artikel 2.34 voorgeschreven:

De stal is zodanig ingericht dat een kalf zonder problemen kan liggen, rusten, opstaan en zich zonder problemen kan likken.

Vleeskalveren worden echter hun leven lang gehouden op betonnen of houten roostervloeren. Dat betekent dat ze grote problemen ondervinden met liggen, rusten en opstaan. Dit wordt onder andere bevestigd in een rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) uit 2012.

Natte, glibberige vloeren

Zo benoemt het EFSA-rapport dat kalveren niet goed kunnen rusten op natte vloeren. En houten roostervloeren – zo bleek onder meer uit een onderzoeksrapport uit 2019 – zijn altijd nat! Dat komt door de urine en de mest. Kalveren houden van spelen, maar op die glibberige vloeren is spelen vrijwel onmogelijk. Het leidt al snel tot glij- en valpartijen, met grote kans dat de dieren daarbij gewond raken. 

Harde vloeren veroorzaken knieaandoening

Daarom brengen kalveren een groot deel van hun tijd liggend door op de harde vloer. En dat is slecht voor hun knieën. Als een kalf gaat liggen, landt het eerst op z’n voorknieën (z’n polsen zeg maar); die krijgen een flinke klap op de harde vloer.

Als het kalf dan eenmaal ligt, zijn de druk en wrijving op z’n knokige knieën veel te groot. Veel kalveren lijden dan ook aan ‘dikke knieën’, een aandoening aan hun voorknieën. Het animo om te lopen wordt hierdoor ongetwijfeld nóg minder. Gevolg: nóg meer liggen op die te harde vloer.

Alternatieve vloeren

Op alternatieve vloeren, bijvoorbeeld met een rubber toplaag, hebben kalveren minder vaak last van dikke knieën. Dat wordt aangetoond in een uitgebreid onderzoek uit 2017. Kalveren die op zo’n rubber toplaag leefden, bleken veel actiever dan kalveren op de gangbare harde glibbervloeren.

Het mag duidelijk zijn dat kalveren niet zonder problemen kunnen liggen, rusten en opstaan op de huidige roostervloeren. Houten en betonnen roostervloeren zijn ongeschikt en schadelijk voor kalveren en dus in strijd met de wet! Daarom eist Dier&Recht dat de overheid het gebruik van deze schadelijke roosters verbiedt.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!