Koeien op dieet veroorzaakt dierenleed!

Koeien

Sinds vorige week demonstreren Nederlandse boeren weer tegen het stikstofbeleid. De boeren komen in opstand tegen een nieuwe maatregel van minister Schouten, die het veevoer betreft: vanaf september mogen boeren geen eiwitrijk veevoer meer gebruiken. En Dier&Recht geeft de boeren dit keer groot gelijk!

Minder eiwit voor melkkoeien

De maatregel gaat over krachtvoer: koeien krijgen dit voer naast het meer natuurlijke ruwvoer, zoals gras en hooi. Het eiwitrijke krachtvoer bevordert de melkproductie en de groei van de koeien. Maar eiwit bevat stikstof, wat vervolgens in de mest terechtkomt. Nederland verkeert nu al bijna een jaar in een stikstofcrisis, een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit. Door koeien minder eiwit te voeren, komt er minder stikstof in de mest, zo is de argumentatie. Maar de boeren vrezen dat de melkproductie en gezondheid van de melkkoeien in het geding komt. En dat is terecht!

Melk geven is topsport

Waarom werkt een eiwitarm dieet niet? Simpel gezegd: melk geven is topsport. Iedere vrouw die borstvoeding geeft, zal dit beamen. Om voldoende te kunnen produceren en ondertussen zelf gezond te blijven, moet er goed worden gegeten. Melkkoeien geven heel veel melk, en dat vraagt om een uitgewogen en voedzaam dieet.

De huidige melkkoeien kampen met een gebrek aan robuustheid doordat bij het fokken van melkvee de focus ligt op hoge melkproductie. De koeien worden daardoor erg makkelijk ziek: ze lopen vaak mank, krijgen snel uierontsteking, raken onvruchtbaar, vermageren… Als deze dieren met hun lage weerstand en hun – genetisch bepaalde – zeer hoge melkproductie plotseling minder eiwit krijgen, zal de gemiddelde boer de dieren niet genoeg kunnen ondersteunen om nóg ernstiger gezondheidsproblemen te voorkomen.

Ook de KNMvD, de beroepsorganisatie voor Nederlandse dierenartsen, waarschuwt dat eiwittekorten tot verminderde weerstand en vruchtbaarheid leiden. Daarnaast wijzen de dierenartsen erop dat de gezondheid van kalveren achteruit zal gaan door een te laag eiwitgehalte in het dieet van drachtige koeien en verslechtering van de kwaliteit van biest (moedermelk).

Er is niet genoeg tijd voor aanpassing

De tijd die nog rest vóór september is te kort om genetisch andere koeien te fokken. Ook is het niet mogelijk om de huidige melkkoeien aan te laten sterken door ze ineens een paar maanden niet te melken. Voor de benodigde aanpassingen is meer tijd nodig: op z’n minst een jaar.

Het is een feit dat de vee-industrie minder stikstof moet gaan uitstoten – en snel. Maar om dat te bewerkstelligen zijn realistischer maatregelen nodig dan de geplande verarming van het voer van melkkoeien. De 'oplossing' van de minister gaat volledig voorbij aan het echte probleem: de veestapel is veel te groot.

Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.