Plantaardig voor het klimaat!

Klimaatmars

Een veganistische levensstijl is natuurlijk goed voor dierenwelzijn. Maar het is ook een zeer effectieve manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Kies effectief

Met de fiets in plaats van met de auto. Plastic scheiden. Meer recyclen. Minder vliegen. Het zijn allemaal keuzes die je ecologische voetafdruk verkleinen. Maar eigenlijk valt het effect van die keuzes in het niet bij één keuze: de overstap op een plantaardig dieet. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat de afgesproken klimaatdoelen alleen gehaald kunnen worden als de wereldwijde vleesconsumptie drastisch daalt.

Uitstoot broeikasgassen

De vee-industrie is op dit moment verantwoordelijk voor de uitstoot van 15 procent van alle broeikasgassen wereldwijd. Dat is evenveel als de uitstoot van al het auto-, vracht én vliegverkeer bij elkaar. Met name productie van varkens- en rundvlees heeft een enorm negatieve impact.

Opwarming en ontbossing

De productie van vlees zorgt wereldwijd voor broeikasgassen die opwarming van de aarde veroorzaken. Daarnaast heeft de ontbossing die plaatsvindt om ruimte te maken voor grazende dieren en de teelt van veevoer inmiddels al miljoenen hectaren regenwoud gekost. Het schadelijke gevolg van een kilo rundvlees staat in broeikasgasuitstoot gelijk aan 180 kilometer autorijden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de impact van de vee-industrie, dan zijn de documentaires 'Cowspiracy' en 'What the Health' zeer informatieve aanraders. Beide documentaires zijn te zien op Netflix. Greenpeace plaatste eerder al een overzicht met interessante documentaires over de vee-industrie. 

Weerstand

Ondanks een overweldigende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs, is er een grote weerstand om echt iets te doen tegen klimaatverandering. De Telegraaf stelde recent op de voorpagina dramatisch dat het klimaatakkoord zich met ‘onze eetgewoontes’ komt bemoeien. De vrees dat er inderdaad drastische ingrepen op ons voedingspatroon nodig zijn om onze planeet te redden, is niet ongegrond. Recent onderzoek wijst uit dat alleen al de rundvleesconsumptie in westerse landen met 90% moet dalen om te voorkomen dat we de kritische grens van klimaatverandering overschrijden. Als we over die grens gaan, is er geen weg meer terug.

Zet druk

Naast de overstap naar een plantaardig dieet, is het essentieel dat ook de regering en de industrie alles op alles zetten om de aarde leefbaar houden voor volgende generaties. Talloze onderzoeken wijzen uit dat het bijna te laat is om onder de kritische grens van twee graden Celsius opwarming te blijven. Ondanks de dringende noodzaak blijft Nederland ver achter bij de afgesproken klimaatdoelstellingen.

Klimaatmars

Op zondag 10 maart gaan organisaties en burgers massaal de straat op voor een eerlijk klimaatbeleid. Wij geloven dat, naast het maken van persoonlijke keuzes, ook een krachtig signaal nodig is voor noodzakelijke verandering. Samen met onze collega’s van Stichting Varkens in Nood verzamelen we om 13.00 uur bij Café Zwart (Dam 15). Vind jij het ook dat de overheid en het bedrijfsleven veel meer moeten doen om het klimaat te redden? Sluit je aan bij de Klimaatmars, loop met ons mee en deel het event!

Deel dit artikel