Fokker van Exotics gaat langere neuzen fokken

Kitten

Afgelopen jaar controleerde de NVWA op neuslengte bij katten en werden er waarschuwingen uitgedeeld aan fokkers die katten met veel te korte snuiten fokken. Hoewel nergens is vastgelegd hoe lang de snuit van een kat moet zijn om ermee te mogen fokken, is wel duidelijk dat een te korte snuit verboden is bij de wet.

Peke Face Perzen lijden

Door hun veel te korte snuit lijden Peke Face Perzen aan allerlei gezondheidsproblemen. Ze zijn benauwd, hebben oogaandoeningen en kijken scheel. Ze hebben gebitsproblemen, waardoor ze moeilijk kunnen eten, en wetenschappelijk onderzoek wees uit dat ze vaak een waterhoofd hebben. Dat geldt voor de langharige Pers maar ook voor zijn kortharige broertje de Exotic shorthair.

Wettelijke regels over snuitlengte zijn hard nodig

Voor fokkers is nu duidelijk dat een te korte snuit niet mag. Maar wat is dan wel goed? Hoe lang moet een snuit minimaal zijn? Voor de hond zijn er vanuit de overheid duidelijke regels opgesteld. Volgens Dier&Recht moet dat ook gebeuren voor de kat. Fokkers hebben een dergelijke richtlijn nodig om het goed te kunnen doen.

Cattery Xarana wacht niet af, maar gooit het roer om

Onlangs lazen we op de website van Cattery Xarana dat daar het roer wordt omgegooid: de cattery gaat een ander type kortharige Perzen fokken: een type mét snuit. De fokkers hebben een aantal van hun eerdere fokdieren al gecastreerd. Deze cattery is proactief en wacht de nieuwe regelgeving niet af… Dat verdient een grote pluim! We hopen dat andere cattery’s dit voorbeeld zullen volgen.

Cattery Xarana werkt samen met de vereniging. Ook de kattenvereniging mag hiervoor best een compliment krijgen. Bij deze dus!

Meedoen met het eisen van wettelijke regels vanuit de overheid? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.