Epilepsiebeleid moet gelden voor álle rassen

Sint Bernard

Dierenarts en specialist Paul Mandigers vertelt in het tijdschrift voor diergeneeskunde over zijn aanstelling als bestuurslid van de Raad van Beheer. Hij is daar verantwoordelijk voor het onderwerp Gezondheid&Welzijn. In het interview geeft hij aan dat er veel moet gebeuren om de ‘rashond’ gezonder te krijgen.

Epilepsie bij de Hollandsche Sint Bernards

Over epilepsie bij de Sint Bernard vertelt Mandigers: “Er is meer dan een vermoeden dat epiliepsie bij Sint Bernards erfelijk is. Wat doe je dan in zo’n geval met de nakomelingen van lijders en verwanten van lijders? Die wil je waarschijnlijk uitsluiten van de fok, maar je hebt te maken met een zeer kleine fokpopulatie, die daardoor nog kleiner wordt. Toch is het de kop in het zand steken als je alleen lijders uitsluit. Dat is geen juist beleid, daarmee krijg je de aandoening niet uit een ras”.

Landelijk epilepsiebeleid voor alle rassen!

Hij pleit in hetzelfde artikel voor een landelijk fokbeleid dat geldt voor álle rassen en álle fokkers. Daarin moet de overheid een rol spelen en de regels opleggen en handhaven, zoals nu ook is gebeurd bij de fokkerij van kortsnuitige honden.

Geen stamboom uitgeven als de regels niet worden nageleefd

De stamboom van rashonden mag volgens Mandigers meer een kwaliteitsdocument worden. Wie zicht niet aan de regels houdt, krijgt geen stamboom. Daarvoor is het nodig dat de Raad van Beheer, als  overkoepelende organisatie van rashonden, een strenger beleid oplegt en afdwingt aan haar leden.

Wij zijn het roerend met specialist Paul Mandigers eens. Een algemeen beleid voor alle rassen en alle fokkers is hard nodig. Draag hieraan bij en teken de petitie Stop epilepsie bij rashonden!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.