Lezersvraag: Hoe zorg ik ervoor dat ik een gezonde kat aanschaf?

Brits korthaar

Het zoeken naar een gezonde kitten is een optelsom van geduld, goed onderzoek en gezond verstand.

Een gezonde kat en een goede fokker

In het asiel zitten veel leuke, lieve katten te wachten op een baasje. Als het ras je niet uitmaakt en je niet per se een jong katje wilt, is het een goed idee om eerst daar eens te gaan kijken. Maar misschien wil je graag een kat uit een nestje, en van een bepaald ras?

Dan heb je als toekomstige eigenaar de wettelijke en morele verplichting om te kiezen voor een gezonde kat. Een kat hoort te kunnen springen en rennen en er als kat uit te zien. Voorbeelden van katten die je geen kat meer kunt noemen, zijn de designer cats en de extreem doorgefokte Perzen met hun te platte snuiten.

Goede fokkers zijn vaak aangesloten bij een officiële rasvereniging met goede basisregels. Wend je dus tot een (officiële) rasvereniging van het ras van je keuze, en informeer naar een betrouwbare fokker. Een goede fokker neemt al je vragen serieus en zal ze met zorg beantwoorden!

Verzamel informatie

Als je een bepaald ras erg leuk vindt, zoek dan zelf uit hoe het met de gezondheid van dat ras gesteld is. Ga niet alleen af op het verhaal van de verkoper. Je vindt bijvoorbeeld Brits kortharen erg mooi, en het karakter spreekt je aan? Ga dan als volgt te werk:

Informeer bij een dierenarts naar de gezondheid van het ras, en vraag waar je op moet letten bij de aanschaf. Op internet is ook veel informatie te vinden. Probeer zoveel mogelijk onafhankelijke informatie te verzamelen. Zo kun je in de RaskattenWijzer lezen dat bij de Brits korthaar brachycefalie (kortschedeligheid) voorkomt. Dit houdt in dat dit ras een kortere snuit heeft dan van nature bij de kat hoort. Deze dieren hebben gezondheidsproblemen, zoals gebitsproblemen, geboorteproblemen en ademhalingsproblemen. Het is jouw taak als koper om een Brits korthaar te kiezen die géén te korte snuit heeft. Vergis je niet: dit is een belangrijk aspect voor de toekomstige gezondheid van jouw kat en die van het ras in het algemeen! Want als kopers alleen katten met een gezond uiterlijk willen, worden díé dieren gefokt.

Op de foto hierboven ziet je verschillende Brits kortharen: de kat links heeft duidelijk een te korte snuit. Dit is een officieel erkende Brits korthaar op de wereldshow in Rijswijk van 2017. Fokkers zijn vaak zo verzot op hun ‘familie’ dat ze de problemen niet meer zien, en ze kunnen je daardoor niet altijd goede informatie geven. Natuurlijk zijn er fokkers die wel een objectieve kijk hebben, maar beoordeel dat maar eens als koper...

Voorkomen is beter dan genezen: vraag om testresultaten

Bij de Brits korthaar komen ziektes voor als PKD (cystenieren) en HCM (hartfalen). Als de ouderdieren getest zijn, is het mogelijk om een kitten aan te schaffen met zo min mogelijk kans op deze ziektes. Vraag dus om inzage in de testresultaten. Het is ook belangrijk dat er vóór het fokken naar de bloedgroepen van de ouderdieren is gekeken; een verkeerde bloedgroep-match leidt tot sterfte van kittens in het nest.

Check op inteelt

Een goede fokker voorkomt inteelt. De vader en de moeder, de  opa en de oma van je kitten horen geen familie van elkaar te zijn. Vraag of de fokker aan ‘lijnteelt’ doet. Lijnteelt is een vorm van inteelt. Inteelt verhoogt de kans op allerlei erfelijke aandoeningen.

Bestudeer vooraf het koopcontract

Vraag vóór de aankoop naar het koopcontract, en lees dat goed door. Let op garantiebepalingen en uitsluitingen. Als er veel uitsluitingen in staan, deugt er vaak iets niet. Laat het contract lezen door iemand met juridische kennis.

Neem je kitten niet te vroeg mee naar huis

Voor de socialisatie is het belangrijk dat je kitten niet te jong mee naar huis gaat. De wettelijke minimumleeftijd is 7 weken, maar het is beter als je kitten tot minimaal 12 weken in het nest blijft. Op het moment dat je kat meegaat, heeft de fokker – als het goed is – voor een aantal zaken gezorgd: je kitten heeft een identificatiechip, is ingeënt tegen de belangrijkste kattenziektes (dat zie je in het paspoort dat je meekrijgt) en is een aantal keren ontwormd. Indien nodig heeft hij een vlooienbehandeling gehad. Verder is de fokker begonnen met de socialisatie. Dat laatste is erg belangrijk om gedragsproblemen te voorkomen.

Heb geen haast!

Bij de zoektocht naar een leuke kat is het van groot belang dat je geen haast hebt. Een goede fokker spoort je niet aan tot het nemen van snelle beslissingen, maar gunt je de tijd. Een gezonde kat wordt behoorlijk oud, soms wel twintig jaar... Maak een weloverwogen keus, je zult jaren goed voor hem moeten zorgen!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.