Perzen hebben vaker een waterhoofd

Pers

Achter het korte snuitje van de Pers schuilt een hoop leed. Behalve benauwdheid, oogaandoeningen, gebitsproblemen en geboortemoeilijkheden is nu ook geconstateerd dat Perzische katten vaker een waterhoofd hebben.

Waterhoofd door korte snuit

Dieren met een korte snuit hebben door hun verkorte schedel minder ruimte voor hun hersenen. Uit recent onderzoek blijkt dat het selecteren op een extreem korte snuit kan leiden tot een waterhoofd (hydrocefalus). Waterhoofd treft vooral Peke-face Perzen, dit zijn Perzen met kortste snuiten.

Sterfte, hoofdpijn, sloomheid en zelfs doofheid

Bij een waterhoofd is er sprake van een abnormale ophoping van hersenvocht in de hersenholtes. Daardoor is het hoofd sterk vergroot, vaak al bij de geboorte. Er ontstaat een verhoogde druk op de hersenen, met chronische hoofdpijn, verlies van hersenfuncties, abnormaal gedrag en coördinatieproblemen tot gevolg.

Kittens die met een ernstige vorm van waterhoofd geboren worden, sterven meestal binnen twee jaar. Dieren met een minder ernstige vorm kunnen ermee leven, maar vertonen wel afwijkend gedrag: ze zijn slomer, spelen minder en slapen meer. Soms is er sprake van afwijkend lopen en springen (dronkenmansgang, misspringen). Er zijn ook meldingen van doofheid.

Verboden om zieke katten te fokken

In artikel 3.4 Besluit Houders van dieren is wettelijk vastgelegd dat er niet gefokt mag worden met katten als er kans op gezondheidsproblemen bij de nakomelingen is. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de korte snuit bij de kat tot gezondheidsproblemen leidt. Dat betekent dat met die dieren niet gefokt mag worden.

Regels voor honden, maar niet voor katten

Voor honden zijn er inmiddels duidelijke regels hoe lang de snuit minimaal moet zijn. Voor katten zijn deze regels er nog niet. Wil jij de katten helpen en vind je ook dat deze regels er voor katten snel moeten komen? Teken de petitie!

Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@raskattenwijzer.nl

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.