De Pers is levenslang benauwd door zijn korte snuit

Pers

De Pers is wereldwijd het populairste kattenras. Dat komt vooral door het ‘schattige’ korte snuitje. Wist jij dat de kat levenslang benauwd is door dit korte snuitje?

Geen ruimte voor de neus

Als je alleen al naar deze foto’s van een kat met een normale schedel vergelijkt met de foto van een korte schedel (brachycefalie) zie je al dat er totaal geen ruimte is voor de neus en de neusholtes. Soms is het zelfs zo erg dat de neus dieper ligt dan de ogen. Daarnaast zijn de neusgaten van de Pers meestal veel te nauw. Samen geeft dit aanleiding tot benauwdheid.

Pers versus huiskat
Neuslengte en kaaklengte van kortsnuitige Pers versus huiskat

Hieronder zie je hoe de afgesloten neusgaten eruit zien ten opzichte van normale neusgaten. Stel je voor dat je voortdurend een wasknijper op je neus hebt, dan kan je een voorstelling maken hoe het voor deze katten voelt om afgesloten neusgaten te hebben.

Kleine neusgaten
Gebitsproblemen en moeilijk eten

Je ziet op de foto duidelijk de afwezigheid van een snuit. Dat betekent ook dat de kaken niet de juiste lengte hebben, de tanden passen er meestal niet goed in. De twee kaakhelften passen daarbij niet goed op elkaar. Persen kunnen daardoor niet goed eten: brokjes oppakken lukt niet goed, maar ook het sluiten van de kaak is niet goed mogelijk. Gebitsproblemen komen door de mismatch van kaken dan ook ontzettend vaak voor.
Eten is daarom voor de Pers ook niet gemakkelijk. Royal Canin maakt speciaal voer voor dit soort katten, zodat ze het gemakkelijker kunnen oppakken. En dat is hard nodig!

Schadelijk raskenmerk

Het mag duidelijk zijn dat de te korte snuit van de Pers de kat geen voordeel oplevert. In onze wet is ook opgenomen dat het verboden is te fokken met dieren met schadelijke kenmerken. Wanneer gaan we er ook daadwerkelijk naar handelen?

Wat kan jij doen!

Jij als kattenliefhebber kunt beginnen met het kiezen van een kat met een gezonde, normale snuit. Verder kun je het nieuws dat kattenfokkers een fokverbod opgelegd hebben gekregen, zoveel mogelijk delen. Hoe meer fokkers dit weten, hoe sneller ze hun fokbeleid zullen aanpassen. En je kunt een foute fokker bij ons melden via info@raskattenwijzer.nl

Wil je meer doen, help ons helpen en doneer!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.