Fokker betaalt mee aan operatie pup met levershunt

Jack Russel

Dier&Recht heeft een schikking getroffen met de fokker van een Jack Russell met de ernstige erfelijke aandoening ‘levershunt’. De fokker probeerde de aansprakelijkheid te beperken tot vergoeding van de koopsom. Wij wezen erop dat ook medische kosten voor vergoeding in aanmerking komen.

Wezenloze blik

Vrijwel meteen na de aanschaf merkte de eigenaar dat er iets mis was met haar Jack Russell-pup. De jonge hond was overdreven rustig, sliep veel en lag vaak langere tijd wezenloos voor zich uit te staren. Ook de dierenarts slaagde er nauwelijks in om contact te maken met de pup.

De dierenarts stelde al snel levershunt vast en adviseerde de geschrokken eigenaar de Jack Russell op korte termijn te laten opereren. Zonder operatie zou de hond niet oud worden.

Levershunt

Levershunt is een erfelijke aandoening van de lever waarbij het bloed niet volgens de normale route ­— van het maag-darmkanaal, door de lever — naar het hart stroomt, maar via een omweg (een ‘shunt’) langs de lever wordt geleid. Giftige (afval)stoffen blijven hierbij in het bloed achter, omdat die er niet door de lever uit kunnen worden gefilterd. Bovendien ontvangt de lever zelf onvoldoende voedingsstoffen en blijft daardoor achter in ontwikkeling en functie.

Sloomheid en vermoeidheid

Levershunt is een ernstige aandoening die sloomheid, vermoeidheid, vermagering, veel dorst, verminderde eetlust en braken veroorzaakt. Door het ophopen van giftige stoffen in het bloed kunnen bovendien aanvallen van epilepsie optreden.

De behandeling van levershunt bestaat uit een invasieve, specialistische operatie waarbij de shunt (grotendeels) afgesloten wordt. Dit is niet altijd mogelijk of effectief. Gelukkig was de operatie in het geval van deze jonge Jack Russell een succes.

”Breng de hond maar terug”

De fokker wees op een bepaling in het koopcontract waarin de aansprakelijkheid werd beperkt tot vergoeding van de koopsom en weigerde mee te betalen aan de omvangrijke medische kosten. De koper had de hond maar terug moeten brengen, zo meende de fokker. Daarop schakelde het baasje van de hond Dier&Recht in.

Fokkers doen vaker een beroep op soortgelijke bepalingen, zonder succes. Dergelijke beperking van aansprakelijkheid is in strijd met het consumentenrecht. Een hond wordt door de rechter tegenwoordig bovendien als onderdeel van het gezin gezien. En een gezinslid ruil je niet in.

Schikking Dier&Recht

De fokker stemde uiteindelijk in met een schikking en betaalde, naast de koopsom, meer dan de helft van de medische kosten terug. Daarmee is de kwestie afgedaan. Met de hond gaat het inmiddels gelukkig weer goed.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!