Hoe komt een vleeskalf aan z’n melk?

Koeien in een stal

Witvleeskalveren staan op een ijzerarm dieet. Hun menu bestaat voor het overgrote deel uit oplosmelk. De manier waarop die melk wordt aangeboden, is van grote invloed op hun gezondheid en welzijn.

Emmers en voergoten

Van nature drinken kalveren gemiddeld zeven keer per dag, en in de eerste maanden van hun leven nog veel meer. Witvleeskalveren worden gevoerd met opgeloste poedermelk, meestal maar twee à drie keer per dag. De melkoplossing wordt in individuele emmers en later via open brede ‘voergoten’ aan de kalveren geserveerd.

Te weinig drinkmomenten

Normaal gesproken komt melk in de lebmaag terecht, maar kalveren die maar twee of drie keer per dag melk krijgen, zijn hongerig. Ze drinken – met grote, gulzige slokken – te veel in één keer. Die overdaad aan melk veroorzaakt overvulling van de lebmaag, waardoor de melk in de pens stroomt.

Onnatuurlijke drinkhouding

De onnatuurlijke drinkhouding, met de kop naar beneden in de emmer, veroorzaakt bovendien een verstoring van de slokdarmsleufreflex, een reflex die ervoor zorgt dat melk in de lebmaag stroomt en niet in de pens.

Drinkend kalf
Natuurlijke drinkhouding met de kop omhoog.

Diarree, een van de belangrijkste doodsoorzaken

De melk kan in de pens niet worden verteerd en gaat daar rotten. Dit veroorzaakt diarree. De gevolgen daarvan kunnen zeer ernstig zijn: een kalf met diarree verliest in 24 uur twintig procent van zijn lichaamsgewicht. Het kan hierdoor een groeiachterstand oplopen of zelfs sterven: diarree is een van de belangrijkste doodsoorzaken van kalveren.

Drinken naar behoefte

Natuurlijk zien we het allerliefst dat een kalf bij de moeder kan drinken. Maar bij de productie van wit kalfsvlees is dit onmogelijk, omdat het kalf dan 'te veel' ijzer binnen zou krijgen. 

Boeren kunnen er wel voor kiezen de melk aan te bieden via een melkautomaat. De kalveren kunnen dan vaker drinken en drinken daardoor langzamer, waardoor ze niet te veel melk in één keer binnen krijgen. Ook is hun drinkhouding beter, waardoor de slokdarmsleufreflex werkt en de melk gewoon in de lebmaag stroomt.

Speen maakt zuigen mogelijk

Bovendien hebben melkautomaten een speen: zuigen versterkt de slokdarmsleufreflex, en maakt dat de melk langzamer binnenstroomt. Overbelasting van de lebmaag wordt zo voorkomen. Daar komt bij dat kalveren die kunnen zuigen minder gestoord gedrag – zoals aan elkaar sabbelen – vertonen.

Het mag duidelijk zijn dat het gebruik van emmers en voergoten vooral voordelig is voor de boer. Ze zijn makkelijker schoon te maken dan spenen, en een stuk goedkoper dan een melkautomaat. Maar het gebruik van een melkautomaat met spenen zorgt voor aanmerkelijk gezondere kalveren!

Help de kalveren!

Vind jij ook dat er een einde moet komen aan de ziekmakende praktijken in de kalverhouderij? Teken dan nu de petitie, en strijd samen met ons voor een beter leven voor miljoenen kalveren!

Koeien en emmers

 

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!