Atopie (omgevingsallergie)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Aangetaste huid op gezicht en voeten, Allergische reactie, Bruine plekjes of bultjes op de huid, Jeuk, Rode huid
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Atopie is een huidaandoening die bij veel honden voorkomt (gemiddeld bij een op de tien). Atopie is te vergelijken met hooikoorts bij de mens, waarbij de overgevoeligheid voor stoffen in de omgeving kan leiden tot allergische reacties. Voorbeelden hiervan zijn huisstofmijt en pollen van bomen en planten. Hierbij gaat het bij de hond niet alleen om de inademing, maar kan de stof ook via de huid een ontstekingsreactie opwekken. Bij ca. driekwart van de honden treden de eerste verschijnselen in de eerste drie levensjaren op. Het belangrijkste verschijnsel bij de hond is jeuk (voornamelijk aan de kop en ondervoeten), dat uit zich in veel likken of bijten aan de poten en het wrijven met de kop langs de vloer of objecten. Bij honden met een witte vacht kan deze op de kop en op de ondervoeten roodbruin verkleuren. Naarmate de tijd vordert, kunnen de dieren zich door de jeuk openbijten of wonden veroorzaken bij het wrijven. Naast de kop en de ondervoeten kunnen ook andere delen van het lichaam afwijkingen vertonen, zoals de buik, de liezen, de oksels en de oren.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de verschijnselen en bevindingen van een lichamelijk onderzoek, het uitsluiten van andere oorzaken van jeuk, aangevuld met een combinatie van een intradermale of intracutane allergietest en de bepaling van specifieke stofjes in het bloed die ontstaan bij een allergische reactie (allergeenspecifieke IgE-moleculen).

Behandeling

Er zijn verschillende opties voor de behandeling. Het mooiste zou zijn als de hond niet meer in aanraking komt met de stoffen uit de omgeving die voor de allergie zorgen, maar dat is lang niet altijd mogelijk, zoals bij een pollenallergie (hooikoorts). Door middel van hyposensibilisatie wordt de hond als het ware ongevoelig voor de allergie-opwekkende stoffen. De hond krijgt deze stofjes in een stapsgewijs toenemende dosis toegediend, waardoor het lichaam er uiteindelijk niet meer op zou moeten reageren. Deze therapie werkt in ca. driekwart van de gevallen. Daarnaast kan medicatie worden ingezet om de allergische reactie te onderdrukken.

Deel deze pagina