Rechtenstudenten krijgen eerste gastcollege dierenrechten

gastcollege
Met het gastcollege wil Dier&Recht studenten laten nadenken over de rechten van dieren.

Op maandag 18 september geeft Dier&Recht voor het eerst een gastcollege over dierenrechten. De twee uur durende introductie in dierenrecht vindt plaats aan de rechtenfaculteit van Universiteit Utrecht. Het gastcollege is voor eerste- tot en met vierdejaars studenten.

Het gastcollege

Kelly Kessen, dierenarts en werkzaam bij Dier&Recht, vertelt hoe de huidige houderijsystemen structureel dierenleed veroorzaken. Veel van dat leed vinden we ‘normaal’ in Nederland en de overheid treedt daar vanuit zichzelf niet tegen op. Wel kun je de overheid via een handhavingsverzoek dwingen om actie te ondernemen. Een handhavingsverzoek tegen fokkers van Franse bulldogs leidt in 2016 tot het opstellen van wettelijke criteria voor kortsnuitige honden. Vorige week zijn de eerste boetes uitgedeeld aan fokkers die zich niet aan deze criteria hebben gehouden.

De tweede spreker is Diana van Doorn, als dierenarts en jurist heeft zij jarenlang als inspecteur gewerkt bij het ministerie van Landbouw. Via een aantal praktijkvoorbeelden legt zij de werking uit van de huidige wet- en regelgeving. Een inspecteur met lef en daadkracht kan daarmee in theorie veel leed aanpakken en voorkomen, maar in de praktijk gebeurt dat helaas veel te weinig.

Filosoof en politicoloog Erno Eskens is de laatste spreker van de dag. Hij daagt de studenten uit om anders naar het recht te kijken. Is het huidige rechtssysteem wel eerlijk? Hij noemt vee ‘tot vee gemaakt’ (met een verwijzing naar slavernij). De dieren in stallen hebben er niet voor gekozen om vee te zijn. Hebben deze dieren dezelfde rechten als de mens? Als een mens een been breekt dan krijgt die persoon alle benodigde medische zorg. Als een melkkoe haar poot breekt, dan wordt ze ter plekke afgemaakt omdat ze economisch geen waarde meer heeft. Is dat rechtvaardig?

Dierenrechten

Onze samenleving veroorzaakt veel structureel dierenleed. Dieren kunnen zelf niet opkomen voor hun rechten, daarom zijn er mensen nodig die dat voor ze doen. Steeds vaker wordt er maatschappelijke vooruitgang geboekt via rechtszaken. Overheden en bedrijven kunnen via rechtspraak worden gedwongen om zich aan de wet te houden. De klimaatzaak van Urgenda en de rechtszaak tegen Shell laten zien hoe het recht overheden en multinationals kan dwingen om hun beleid aan te passen.

Met het gastcollege hoopt Dier&Recht meer studenten te interesseren voor dierenrechten. Het is een traag proces maar met een hoop geduld en doorzettingsvermogen kun je het welzijn van dieren daadwerkelijk verbeteren via het rechtssysteem.

Deel dit artikel