Waarom naaktkatten zielig zijn

Kat met en zonder snorharen en vacht

Naaktkatten komen niet voor in de natuur, ze worden bewust zo gefokt. Het kunnen raskatten zijn, zoals de Sphynx, of designer cats, die een nog veel extremer uiterlijk hebben. Ze hebben geen vacht, geen snorharen en geen tastharen. Waarom hebben zij daar last van?

Zonder vacht geen vrijheid

De vacht zorgt voor isolatie en beschermt de huid. Een kat zonder vacht kan niet zomaar naar buiten: in de winter is het te koud, in de zomer verbrandt z’n huid in de zon. Een vachtloze huid raakt snel beschadigd en er ontstaan makkelijk infecties. Ravotten met andere katten is riskant, net zoals door de bosjes kruipen: schurende takken trekken krassen in de kwetsbare huid. Zonder vacht is een kat dus beperkt in zijn doen en laten.

Een naaktkat komt niet op z’n pootjes terecht

Naaktkatten moeten het stellen zonder snorharen en tastharen. Tastharen zijn de lange haren die gewone, behaarde katten rond hun ogen en oren, en soms ook bij hun poten hebben. Aan de basis van iedere snor- en tasthaar zit een follikel met een spiertje en een zenuw. Door dit systeem voelen katten de minste of geringste aanraking – en meer dan dat: ze nemen er ook luchtstromingen mee waar. Als een kat van een hoogte valt, helpen de tastharen hem om op zijn pootjes terecht te komen. Een naaktkat komt dus niet altijd op zijn pootjes terecht.

Zonder haren is de communicatie gebrekkig

Katten gebruiken hun vacht en tast- en snorharen om aan te geven hoe ze zich voelen. Met een dikke staart of een uitgezette vacht laten ze zien dat ze boos zijn. Niemand haalt het in zijn hoofd om een kat met een dikke staart te aaien. Ook met de stand van hun tast- en snorharen geven ze signalen. Let maar eens op hoe mooi de snorharen van een vrolijke of jagende kat naar voren en uit elkaar staan!

Wat zegt de wet hierover

De Wet dieren beschermt de intrinsieke waarde van dieren. Dat betekent: ‘de eigen waarde van dieren, zijnde wezens met gevoel’. Zo mag een dier niet beperkt worden in zijn natuurlijk gedrag; mag zijn integriteit (heelheid) niet worden aangetast (met andere woorden: je mag niet zomaar onderdelen van een dier wegfokken); en is het gevrijwaard van lichamelijk ongemak en verwondingen. Het bewust fokken van katten zonder snorharen en zonder vacht, berooft deze dieren van hun integriteit is dus niet toegestaan, toch wordt hierop nog niet gehandhaafd.

Fokken van designer cats is inmiddels verboden!

Sinds april 2019 is het verboden om katten met meerdere erfelijke aandoeningen te fokken. Het fokken van bijvoorbeeld de bambino sphynx, met korte poten én zonder haar, is tegen de wet en deze wet wordt gehandhaafd! Dat is goed nieuws voor de katten.

Ben jij een kattenliefhebber? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.