Minister Schouten: corrigerende tik met de zweep kan bijdragen aan leerproces

ruiter met zweep
Volgens de minister kan het gebruik van een zweep aanwijzingen duidelijker maken voor een paard.

Demissionair minister Schouten ziet geen problemen met het gebruik van een zweep in de paardensport. In antwoorden op Kamervragen stelt de minister dat een corrigerende tik met de zweep kan bijdragen aan het leerproces. Dier&Recht is verbaasd over dit antwoord: in de praktijk wordt de zweep ingezet om te straffen en veroorzaakt het gebruik pijn bij het paard.

Mishandeling paarden Olympische Spelen in Tokyo

Tweede Kamerleden Wassenberg en Vestering (beiden Partij voor de Dieren) stelden de Kamervragen naar aanleiding van de mishandeling van het paard Saint Boy tijdens de Olympische Spelen in Tokyo. Op beelden is te zien hoe de ruiter het arme dier meerdere keren hard met een zweep slaat terwijl de coach roept: “Raak hem hard. Raak hem!”

Minister ziet geen problemen met gebruik zweep

Minister Schouten erkent dat de beelden van de ruiter een verkeerde omgang met dieren laat zien, maar ziet verder geen problemen met het gebruik van de zweep als ‘hulpmiddel’. Volgens de minister is het gebruik van zwepen toegestaan om voor het paard de aanwijzingen duidelijker te maken, niet om te straffen.

Zweep veroorzaakt dierenleed

Maar in realiteit wordt de zweep juist gebruikt als dwangmiddel en als straf. Geef hem een tik!' en 'laat zien wie de baas is!' zijn veelgehoorde kreten op elke willekeurige manege. Kinderen worden vaak zelfs aangespoord harder te slaan! Ook op oefenterreinen van wedstrijden zien we regelmatig dat paarden slaag krijgen. Dit is wat ons betreft onacceptabel. Uit onderzoek is duidelijk gebleken dat het gebruik van een zweep pijn veroorzaakt bij het paard.

Stop de pijn in de paardensport

In haar antwoord stelt de minister dat misbruik van zwepen niet wordt getolereerd en kan leiden tot een procedure. In de paardentopsport is de sector echter zelf verantwoordelijk voor het bestraffen van overtredingen door ruiters. Keer op keer blijkt dat dit systeem van zelfregulering niet werkt, waardoor de paarden pijn blijven lijden. Dier&Recht pleit daarom voor een einde aan het gebruik van dwangmiddelen in de paardensport!

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze acties voor de paarden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.