Regels moderne vijfkamp Olympische Spelen herzien

Springsport in Moderne Vijfkamp ter discussie
Springsport in moderne vijfkamp staat ter discussie

Tijdens de moderne vijfkamp op de Olympische Spelen in Tokyo weigerden zes paarden te springen. Het enorme ongemak wat de dieren ervaarden door toedoen van hun ruiters was voor alle toeschouwers duidelijk zichtbaar. Het paard Saint Boy werd voor de camera's herhaaldelijk hard geslagen met de zweep. Toeschouwers vanuit de hele wereld reageerden verontwaardigd.

De moderne vijfkamp is een sportwedstrijd met vijf onderdelen: schermen, zwemmen, hardlopen, pistoolschieten en paardrijden. Bij het onderdeel paardrijden krijgen sporters via een loting een voor hen onbekend paard toebedeeld om het springparcours mee te rijden. Omdat deze ruiters en paarden niet op elkaar zijn ingespeeld, gebeuren hierbij veel ongelukken.

Meer aandacht voor paardenwelzijn

Na de maatschappelijke ophef over de dierenwelzijnsproblemen bij de moderne vijfkamp besloot de Union internationale de pentathlon moderne (UIPM) om de regels aan te passen. De rijdiscipline van de moderne vijfkamp wordt volledig herzien, daarbij komt er binnen de bestaande wedstrijdstructuur meer aandacht voor paardenwelzijn. De UIPM betreurt het trauma dat Saint Boy heeft opgelopen door het incident. De Duitse coach die de competitieregels overtrad door Saint Boy te slaan, zij is bestraft.

Paardensport is dierenleed

Bij alle disciplines van topsport met paarden komt het dierenwelzijn in het gedrang. Dier&Recht pleit voor een moderne vijfkamp zonder paardrijden.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)