Paarden in de paardensport nog steeds tot bloedens toe mishandeld

paard op wedstrijd
In de topsport worden paarden bereden met gebruik van veel pijnlijke dwangmiddelen. Het paard op de foto komt niet voor in het artikel.

In de paardentopsport is de sector zelf verantwoordelijk voor het bestraffen van overtredingen door ruiters. Afgelopen zomer bleek weer eens dat dit systeem van zelfregulering niet werkt. Wij willen dat paardenmishandelaars strenger bestraft worden!

Sector handhaaft onvoldoende

Tijdens de Vijfkamp van de Olympische Spelen werd het paard Saint Boy meerdere keren met volle kracht met een zweep geslagen en hard in de mond getrokken door de ruiter, en met een vuist geslagen door de coach. Na wereldwijde ophef stelde de organisatie een onderzoek in. Schokkend genoeg is de coach alleen veroordeeld tot het volgen van een seminar en is de ruiter Annika Schleu zelfs vrijgesproken

Het paard Governer van de Nederlandse ruiter Adelinde Cornelissen begon uit de mond te bloeden tijdens het EK dressuur begin september. In 2010 overkwam haar paard Parzival dit ook al. Cornelissen werd gediskwalificeerd maar niet verder vervolgd. 

Paardenmishandeling blijft onbestraft

De automatische diskwalificatie van een paard dat gaat bloeden staat ter discussie binnen de sector. Sommigen vinden deze maatregel namelijk te streng. Terwijl deze juist niet streng genoeg is! De diskwalificatie voorkomt namelijk niet dat het paard opnieuw tot bloedens toe met een bit in zijn mond getrokken wordt.

Dier&Recht pleit voor blijvende gevolgen voor ruiters die zich schuldig maken aan mishandelingen.

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze acties voor de paarden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.