Een pup kopen via Marktplaats: hoe herken je buitenlandse pups die afkomstig zijn van de malafide hondenhandel?

een puppy

Op Marktplaats worden pups aangeboden uit het buitenland. Deze pups zijn vaak afkomstig uit de malafide hondenhandel – bijvoorbeeld uit puppyschuren in Oost-Europa. Ze komen meestal te jong de grens over en zijn niet goed gesocialiseerd en ingeënt. Hoe herken je pups uit dit circuit?

Contact met de aanbieder

Het eerste waar je op moet letten bij zo’n advertentie, is hoe goed de aanbieder van de pups bereikbaar is. In het geval van malafide handel is de aanbieder vaak nauwelijks te bereiken. Er staat dan bijvoorbeeld bij de advertentie dat berichten niet worden gelezen. Ook is de naam van de aanbieder meestal niet terug te voeren tot een bestaand persoon of een officiële kennel. Denk daarbij aan ‘Cane’, ‘Kort’ of ‘Diane123’. Zoek altijd op waar de aanbieder vandaan komt. Als hij niet te lokaliseren is, is dat verdacht.

Blijf weg bij foute handelaren en meld advertenties

Kijk ook eens verder tussen de advertenties. Vaak zijn er meerdere pups van verschillende rassen te vinden in dezelfde woonplaats. De aanbieders hebben allemaal een andere naam, maar wel allemaal hetzelfde telefoonnummer. Het gaat dus om één en dezelfde handelaar! Blijf weg bij dergelijke handelaren en meld deze advertenties bij Marktplaats!

Kies geen hond in vijftien minuten

Als je een afspraak hebt gemaakt en gaat kijken bij de aanbieder, let dan op een aantal dingen. Is de moederhond aanwezig? En zo ja: drinken de pups ook echt bij deze hond? Soms wordt er een andere hond aangewezen als moeder; je ziet dan dat zij geen opgezette tepels heeft. Hoeveel tijd krijg je om te beslissen? Als je de pup meteen mee moet nemen, is er iets niet in de haak. Vraag naar een koopcontract. Als er uitsluitende voorwaarden in staan, neem de hond dan niet. Stel vragen over de ouders, over de vaccinaties. Stelt de aanbieder je vragen niet op prijs, dan weet je dat het mis is. Een aanbieder die deugt, wil dat zijn pups goed terechtkomen: zo iemand ziet vragen als iets positiefs.

Herkomst paspoort en chip

Let erop dat het paspoort en de chip uit hetzelfde land komen. Als dat niet het geval is, dan klopt er iets niet. Laat de pup dan waar hij is! Over het algemeen hebben pups een Europees paspoort: het land van herkomst is te zien aan de taal van het paspoort. Een pup die uit Nederland komt, heeft een Nederlandstalig Europees paspoort en een Nederlandse chip.

Vaccinaties

Pups horen goed gevaccineerd te zijn, minimaal tegen de ziekte van Weil, het parvovirus en hondenziekte. Bovendien moeten honden die uit het buitenland komen, ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Dat kan pas op de leeftijd van twaalf weken. Let erop dat een pup die uit het buitenland komt die vaccinatie gehad heeft!

Leeftijd

Pups die uit het buitenland komen, moeten minimaal vijftien weken oud zijn, anders werkt de inenting tegen hondsdolheid niet. Een jongere pup herken je onder andere aan het formaat. Pups van zes of zeven weken zijn niet alleen klein, maar ook onstabiel op de pootjes. Bij een pup uit het buitenland is dit een van de lastigste dingen om in te schatten!

Je onderbuikgevoel vertrouwen

Als je het niet vertrouwt, laat de pup dan waar hij is. Vertrouw je onderbuikgevoel! Laat je er niet toe verleiden de pup mee te nemen, bijvoorbeeld om hem te redden… Daarmee houd je de malafide handel en fokkerij in stand en help je de honden niet.

Help mee en meld foute adverteerders bij Marktplaats! Lees hier hoe dat werkt.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.