Bambino sphynx

Bambino Sfinx

De bambino sphynx (of minskin) komt voort uit het kruisen van de munchkin en de sphynx. Van deze beide rassen zijn juist de meest ziekmakende eigenschappen overgenomen: de korte poten van de munchkin en de kaalheid van de sphynx. Deze onnatuurlijke uiterlijke kenmerken belemmeren de bambino bij het uiten van normaal kattengedrag. Desalniettemin zijn er voor deze kat heel specifieke kattenliefhebbers te vinden. In Nederland geldt sinds april 2019 gelukkig (en terecht) een fokverbod voor deze kruising.

Geen beschermende vacht

De bambino sphynx heeft geen haar. Door die kaalheid kan de kat niet zomaar naar buiten; de huid raakt snel beschadigd en de kans op zonnebrand is groot. In de winter is het al snel te koud omdat de kat geen vacht heeft. Ook heeft de bambino sphynx vaak last van gistinfecties op de huid.

Ontbreken van snor- en tastharen

Katten hebben naast snorharen ook tastharen. De tastharen zitten rond de ogen en de oren, en bij de poten. Snor- en tastharen spelen een belangrijke grote rol bij de zintuiglijke waarneming van het dier. Door de volledige afwezigheid van haren heeft de bambino sphynx ook geen snor- en tastharen. De kat is daardoor minder goed in staat om de nabije omgeving te ervaren. Met het fokken op haarloosheid is de bambino sphynx bewust voor een deel blind gemaakt.

De gebrekkige waarneming beperkt de kat in zijn gedrag. Daardoor kan hij minder goed spelen dan gewone katten. Ook is hij sociaal gehandicapt in de omgang met andere dieren: snorharen maken deel uit van de lichaamstaal van katten.

Problemen door korte poten

De korte poten (achondroplasie) hinderen de kat in zijn bewegingen. Dat kat kan niet goed lopen en springen, en heeft een onhandige waggelende gang. Jacht- en speelgedrag worden hierdoor belemmerd. De onnatuurlijke manier van lopen, veroorzaakt extreem veel spiermassa tussen de schouderbladen. De ruggengraat wordt daardoor naar binnen gedrukt, wat bij een deel van de dieren leidt tot scheefstand van de ruggengraat (lordose of kyfose). Door de druk van de wervelkolom ontstaat een afplatting van de luchtpijp, waardoor de longcapaciteit sterk afneemt. De dieren kunnen hier ernstige hinder van ondervinden in de vorm van verminderde conditie en benauwdheid. De afwijkende vorm van de ruggengraat geeft ook nek- en rugpijn.

De te korte poten kunnen ook andere medische aandoeningen veroorzaken als: patella luxatie (losse knieschijf), snelle gewrichtsslijtage en nek- en rughernia ’s. 

Als beide ouders korte poten hebben dan sterft 25 procent van de kittens al voor de geboorte in de baarmoeder. Om deze reden worden de kittens vaak al gecastreerd voor ze dertien weken oud zijn, dus nog voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.

Sterfte onder kittens

De bambino sphynx heeft een hogere kittensterfte dan katten met haar. Fokkers denken dat dit komt doordat de kale kittens meer moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te regelen. Daarnaast komt het doodliggen van de kittens door de moederpoes vaker voor. Als oorzaak hiervan wordt de stroefheid van de vachtloze huid genoemd: die maakt – samen met de korte pootjes – dat de kittens niet makkelijk weg kunnen kruipen.

De dekkater staat apart of draagt een broekje

Vanwege het risico op zonnebrand mag de bambino sphynx niet of nauwelijks naar buiten. De katers uiten daarom hun specifieke katergedrag - zoals sproeien - in huis en dit is voor de meeste eigenaren ongewenst. De meeste katers worden daarom gecastreerd. Dekkaters worden vanwege het sproeien vaak in een aparte ruimte opgesloten of moeten broekjes dragen.

Verbod op fokken van bambino sphynx

Al sinds juni 2014 is het volgens de wet verboden om te fokken met dieren als die uiterlijke kenmerken hebben die schadelijk zijn voor het dier. Omdat specifieke regels ontbraken, was het moeilijk om het verbod te handhaven. Sinds april 2019 zijn er duidelijke normen en is het uitdrukkelijk verboden bambino sphynxen te fokken. Lees hier meer over de normen voor fokkers.

Deel deze pagina