Bambino Sphynx

Bambino Sphynx

De Bambino Sphynx (ofwel Minskin) is een kattenras ontstaan door kruising van de Munchkin en de Sphynx. Van beide kattenrassen zijn juist de ziekmakendste eigenschappen overgenomen, namelijk de korte poten van de Munchkin en de kaalheid van de Sphynx. Terecht is er in Nederland geen erkenning (mogelijk) van dit ras, bij geen enkele organisatie. Door zijn onnatuurlijke uiterlijke kenmerken is de Bambino niet in staat tot normaal kattengedrag. Desalniettemin zijn er voor dit ras heel specifieke kattenliefhebbers te vinden.

De beschermende vacht ontbreekt

De Bambino Sphynx heeft geen haar. Door de kaalheid kan de kat niet zomaar naar buiten; de huid raakt snel beschadigd en de kans op zonnebrand is groot. In de winter lijdt hij vaak kou doordat hij geen vacht heeft. Verder hebben veel Bambino Sphynxen last van gistinfecties op de huid.

Ontbreken van snorharen en tastharen

Katten hebben snorharen en tastharen. Tastharen zitten rond de ogen en de oren, en bij de poten. Snorharen en tastharen spelen een grote rol bij de zintuiglijke waarneming. De Bambino Sphynx heeft noch snorharen, noch tastharen. Hierdoor ontbreekt een essentieel deel van de zintuiglijke waarneming. Door het fokken op haarloosheid is de Bambino Sphynx bewust voor een deel blind gemaakt.

Zijn gebrekkige zintuiglijke waarneming maakt dat hij erg beperkt is in zijn bewegingen. Daardoor kan hij minder goed spelen dan gewone katten. Ook is hij sociaal gehandicapt; snorharen maken deel uit van de lichaamstaal van katten. Het dagelijks leven wordt gekenmerkt door ongerief, ongemak en onzekerheid.

Problemen door de korte poten

Ook de korte poten (achondroplasie) beperken de kat in zijn bewegingen; hij kan niet goed lopen en springen, en heeft een onhandige waggelende gang. Jacht- en speelgedrag worden hierdoor belemmerd. De onnatuurlijke manier van lopen heeft extreem veel spiermassa tussen de schouderbladen tot gevolg. De ruggengraat wordt daardoor naar binnen gedrukt, wat bij een deel van de dieren leidt tot scheefstand van de ruggengraat (lordose of kyfose). Door de druk van de wervelkolom ontstaat vervolgens een afplatting van de luchtpijp, waardoor de longcapaciteit sterk afneemt. De dieren kunnen hier ernstige hinder van ondervinden in de vorm van verminderde conditie en benauwdheid. De afwijkende vorm van de ruggengraat geeft ook nek- en rugpijn.

Andere medische aandoeningen door de te korte poten kunnen zijn: patella luxatie (losse knieschijf), snelle gewrichtsslijtage en nek- en rughernia ’s. 

Als beide ouders korte poten hebben, sterft 25 procent van de kittens al voor de geboorte in de baarmoeder. Vaak worden om deze reden de kittens al vóór de leeftijd van dertien weken gecastreerd, dus nog voor ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.

Sterfte onder kittens

De Bambino Sphynx heeft een hogere kittensterfte dan katten met haar. Fokkers denken dat dit komt doordat de kale kittens meer moeite hebben om hun lichaamstemperatuur te regelen. Daarnaast komt het doodliggen van de kittens door de moederpoes vaker voor. Als oorzaak hiervan wordt de stroefheid van de vachtloze huid genoemd: die maakt – samen met de korte pootjes – dat de kittens niet makkelijk weg kunnen kruipen.

De dekkater wordt apart gezet of draagt een broekje

Vanwege het risico op zonnebrand mag de Bambino Sphynx niet of nauwelijks naar buiten. De katers uiten daarom hun specifieke katergedrag - zoals sproeien - in huis en dit is voor de meeste eigenaren ongewenst. De meeste katers worden daarom gecastreerd. Dekkaters worden vanwege het sproeien vaak in een aparte ruimte opgesloten of moeten broekjes dragen.

Conclusie

De Bambino Sphynx lijdt door zijn extreme uiterlijk. Door dit uiterlijk zijn de intrinsieke waarde, het welzijn en de gezondheid van het dier aangetast en kan het dier soortspecifiek gedrag (jachtgedrag, springen) niet uitoefenen. De Bambino Sphynx is opzettelijk invalide gemaakt. Dit is cruel not cute.

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)