Waarom boeren die dieren verwaarlozen gewoon doorgaan

Kalf achter hek

Bij de NVWA zijn zo’n driehonderd veehouderijen bekend waar stelselmatig de welzijnswetten worden overtreden. Ondanks verscherpt toezicht wordt er nauwelijks opgetreden tegen de voortdurende misstanden op deze risicobedrijven.

Voer en water zijn basisbehoeften

Het zou geen uitleg nodig moeten hebben: schoon drinkwater en voldoende, schoon en geschikt voer zijn basisbehoeften. Bij een tekort aan voer en water daalt de weerstand van dieren en lopen ze een hoger risico om ziek te worden en te sterven. Het aanbieden van voer en water is de meest basale voorwaarde in de zorg en is dan ook wettelijk verplicht.

Moeten leven zonder water

Toch bleek bij bijna een kwart van de inspecties op risicobedrijven dat er dieren zonder water stonden of alleen sterk vervuild en ongezond water kregen. Bij één op de tien inspecties was er nergens water te bekennen. Emmers waren leeg of de waterleiding was afgesloten. Voldoende drinkwater is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van een dier. Zeker voor koeien, die dagelijks wel 100 liter water kunnen drinken.

Moeten leven zonder voer

Bij één op de vijf inspecties hadden de dieren geen beschikking over schoon en geschikt voer. Vervuild of beschimmeld voer dat bij gebrek aan beter toch wordt gegeten, maakt koeien ziek en kan zelfs tot sterfte leiden. Bij 12 procent van alle inspecties hadden de dieren zelfs helemaal geen voer tot hun beschikking. Als gevolg van een tekort aan voer en water of bij langdurige gezondheidsproblemen kunnen dieren sterk vermageren. Bij 12 procent van alle inspecties zijn ernstig vermagerde dieren aangetroffen. Uit verschillende inspectierapporten blijkt dat dit soms kan gaan om tientallen magere runderen die niet worden verzorgd.

Wet is wet

We hebben in Nederland wetten die dieren moeten beschermen. Zijn die wetten geweldig? Nee, wat ons betreft mogen ze véél strenger! Structureel dierenleed is in veel gevallen wettelijk toegestaan. Maar: die paar wetten die de dieren wél in bescherming nemen, moeten toch op zijn minst gehandhaafd worden? In wat voor maatschappij leven we, als zelfs zeer ernstige overtredingen keer op keer kunnen plaatsvinden onder het toeziend oog van de handhavende instantie NVWA?

Teken de petitie

Hier móét een eind aan komen. Veehouders die in de problemen zitten en daardoor hun dieren niet meer verzorgen, hebben hulp nodig. Maar bovenal moeten per direct de dieren uit hun onwettige, dieronterende situatie worden gehaald. Want ieder dier verdient toch bescherming?

Help ons de minister over te halen veel sneller en beter in te grijpen bij ernstige dierverwaarlozing en teken nu de petitie!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.