Waar let je op als je paarden samen gaat zetten?

Paarden samen in de wei

Paarden bij elkaar zetten gaat niet altijd vanzelf goed. Niet alle paarden mogen elkaar graag. Het kan zijn dat een paard nooit geleerd heeft sociaal te zijn. Kortom: waar moet je op letten als je paarden aan elkaar gaat introduceren?

Haast je niet

Neem de tijd om je paard te laten wennen aan de locatie en aan de nieuwe paarden. Het wennen aan een nieuwe locatie en nieuwe paarden kan makkelijk drie tot negen maanden duren! 

Geef paarden gelegenheid elkaar te leren kennen

Paarden moet je alleen bij elkaar zetten als ze ontspannen zijn. De volgende tips helpen om paarden succesvol aan elkaar te introduceren. Begin ermee de paarden naast elkaar te zetten in aparte weides, met een aantal veilige meters gangpad ertussen. Laat ze al hun zintuigen gebruiken in de kennismaking, zodat ze zich een goed beeld kunnen vormen van de situatie.

Zien

Zicht is een heel belangrijke stap om elkaar in verschillende situaties te leren kennen. Ga bijvoorbeeld uit wandelen met je paard, terwijl een extra persoon met het tweede paard wandelt. Loop op afstand van elkaar over het terrein. Zo kunnen de paarden elkaar observeren buiten de weide. Geef ze ook iets om te onderzoeken – zoals een kartonnen doos of pion. Geef beide paarden de tijd om het andere paard hierbij te observeren. Dit helpt de dieren om elkaars gedrag te leren inschatten in nieuwe situaties. Zorg voor uitsluitend positieve ervaringen! Forceer niks en ga mee in het tempo van het paard. Laat de paarden nu nog niet te dicht bij elkaar komen. Neem er serieus de tijd voor.

Ruiken en proeven

Laat de paarden wisselen van weide, zodat ze elkaars mest ruiken en alle delen van de weide goed leren kennen. Het is interessant voor paarden om elkaars spullen te onderzoeken. Je kunt hiervoor een oud halster of een oude handdoek gebruiken. Laat attributen van het ene paard (dat kan ook de kartonnen doos of pion uit de eerdere stap zijn) aan het andere paard ruiken, voelen en proeven.

Horen

Doordat de paarden in elkaars buurt staan, kunnen ze elkaar steeds goed horen. Het eten van ruwvoer is een rustig geluid. Hinniken en gillen duidt op onrust. Ook dit is een manier om elkaar te leren kennen.

Aanraken

Elkaar aanraken doen paarden met hun mond, hoeven en hele lichaam. Pas als ze relaxed zijn in de buurt van de ander, en elkaar al meerdere dagen of weken hebben kunnen waarnemen, kun je kijken of ze fysiek contact willen. Doe dit eerst met een hek ertussen, en pas later helemaal los.
Als het eenmaal zover is, maak dan van de twee aparte weides één grote weide, zodat er voldoende ruimte is. Beide paarden zijn inmiddels op beide weides bekend. Het terrein is niet meer nieuw, de geuren ook niet. Alleen de interactie met het andere paard is nieuw. Haal ze weer uit elkaar bij defensief of agressief gedrag.

Stappen herhalen

Herhaal alle stappen zo vaak als nodig tot de situatie goed genoeg aanvoelt om de paarden permanent samen te zetten.

Voor meer informatie over een stapsgewijs traject, zie het stappenplan.

Teken de petitie

Duizenden paarden lijden aan eenzaamheid, en er is geen wet die ze daartegen beschermt. Ze hebben onze hulp nodig! Teken de petitie en roep de minister op om door middel van wetgeving in ieder geval de meest essentiële voorwaarden voor het welzijn van paarden te waarborgen!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.