Vegan bbq: 10 recepten voor een eerlijke zomer

vegan bbq

Iedere vegetariër of veganist herkent het ongemakkelijke gevoel tijdens de zomermaanden: de uitnodigingen voor de vele barbecues met een overvloed aan vlees. Gezond en verantwoord barbecueën vormt voor sommigen wel een ideale combinatie, maar waar begin je? Met onze selectie van tien veganistische recepten overleef je ook de zomermaanden als veganist. En wie weet inspireer je je omgeving om de barbecue op een andere manier te gebruiken!

1. Sauzen

Knoflooksaus, pindasaus en aioli… Geen barbecue gaat voorbij zonder riant gebruik van deze sauzen. De aioli van Stacey Homemaker en de guacamole, knoflooksaus en pindasaus van de Groene Meisjes, zorgen voor een smaakvolle aanvulling op de hoofdgerechten.

Pindasaus. Foto: De Groene Meisjes.
 

2. Salades

Groen is gezond. En wat is er lekkerder op een warme zomerse dag dan een frisse salade? Dus zorg voor een heerlijk groene salade, waar zelfs vleeseters niet vanaf kunnen blijven. Wij zijn fan van de rijk gevulde salades van de Groene Meisjes, breng de groentes op smaak door ze te grillen op de barbecue. Jammie!

Salade met kikkererwten, veggies, za’atar en tahinidressin. Foto: De Groene Meisjes.
 

3. Vegan burger

Een simpele veganistische burger gemaakt van een mengsel van bruine rijst en zwarte bonen van de Minimalist Baker. Deze makkelijk grilbare burger valt niet uit elkaar op de barbecue. Een uitkomst!

Foto: Veganistische burger van bruine rijst en zwarte bonen. Foto: de Minimalist Baker.
 

4. Tempeh saté

Op barbecue-avonden valt kipsaté altijd goed in de smaak. Je moet van goede huize komen wil je de kip kunnen overtreffen. Dat kan nu, dankzij Plantaardigheidjes. Door de Indonesische tempeh saté zullen zelfs vleeseters de kip niet missen.

Indonesische tempeh saté. Foto: Plantaardigheidjes.
 

​5. Gevulde paprika

Simpel, overheerlijk en gezond. Met ​gevulde paprika's kun je eindeloos variëren. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de gevulde paprika's van Goed eten Gezond leven. De couscous, gedroogde pruimen en de verse kruiden maken het helemaal af. Even op de barbecue en smullen maar!

Paprika’s gevuld met couscous, pruimen en verse kruiden. Foto: Goed eten Gezond leven.
 

6. Gepofte zoete aardappel met guacamole en bonen

In plaats van de veel gebruikte zure room of boter heeft Vegadutchie een lekkere Mexicaanse variatie: gepofte zoete aardappel met zwarte bonen en guacamole. Wikkel je zoete aardappels in aluminiumfolie, prik er wat gaatjes in en leg ze 20 tot 30 minuten op de barbecue. De vulling maak je in de tussentijd klaar.

Gepofte zoete aardappel met guacamole en bonen. Foto: Vegadutchie.
 

7. Courgettes gemarineerd in limoen en mint

Een frisse courgettesalade van Olive die licht op de maag valt. Gril de courgette op de barbecue voor de mooie geroosterde strepen.

Courgettes gemarineerd met limoen en mint. Foto: Olive.
 

8. Bloemkool teriyaki spies

Bloemkool op de barbecue? Jazeker, dat kan! Helemaal met de bloemkoolteriyakispiesjes van Lisa goes Vegan. Aan een stokje rijgen, regelmatig omdraaien en na 5 minuten grillen zijn ze klaar.

Bloemkoolteriyaki. Foto: Connoisseurus Veg.
 

9. Groentespiesjes

‘Zo kleurrijk mogelijk’ is het motto van de groentespiesjes van Rachel Hulshof. Ananas, paprika, champignons of cherrytomaatjes, alles wordt eraan geregen. Laat je creativiteit de vrije loop.

Regenboog groentespiesjes. Foto: The Happy Foodie.
 

​10. Toetje: gegrilde ananas met vegan ijs                                  

Ananas op de barbecue klinkt niet als dagelijkse kost. Maar, met een schep vegan ijs en een lekkere topping zoals noten of kaneel, maak je het geheel helemaal af volgens het recept van Lisa goes Vegan. Zo breng je het vernieuwende barbecue-avontuur tot een smaakvol einde.  

Gegrilde ananas met vegan ijs. Foto: Floating Kitchen.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht