Wakker worden: de toekomst is plantaardig

Beyond burger
Beyond burger

De ontwikkeling van vleesvervangers gaan snel. Sillicon Valley is met onder meer de Beyond Burger ook in de markt gestapt en alle deskundigen verwachten de komende jaren een sterke groei in aanbod en omzet. Als het aan de beleidsbepalers in Nederland ligt, boeren we nog jaren op dezelfde achterhaalde manier door.    

Spectaculaire groei

Dat vlees eten dom maakt, bewijzen onze politici al jaren. In 2007 sprak ik kort met toenmalig minister Verburg van Landbouw (die met de lok in het haar) en voorspelde haar dat de toekomst niet in de verouderde, vervuilende vee-industrie ligt, maar in vleesvervangers. Verburg keek mij aan alsof ik de grootst mogelijke onzin debiteerde. Iets meer dan tien jaar later, komt de Amerikaanse producent van vleesvervangers, Impossible Foods, met hun Beyond Burger naar Nederland. Onder de investeerders pronken namen als Bill Gates en Leonardo DiCaprio. Op de Nasdaq haalde Beyond Meat 240 miljoen dollar op, en deze week werd bekend dat de aandelenprijs sinds de lancering in mei met 300% is gegroeid. De waarde van Beyond Meat wordt inmiddels geschat op 3,8 miljard euro.

Inzicht daalt in

In Nederland gaat de ontwikkeling veel trager. Maar ook hier kunnen traditionele mastodont als Ruud Huirne niet om de ontwikkelingen heen. De voormalig hoogleraar van Wageningen Universiteit en directeur Agri&Food  bij de Rabobank, komt nu tot de ontdekking dat we in Nederland aan de bak moeten. Dat beide organisaties tot op de dag van vandaag dé steunpilaren van de vee-industrie in Nederland zijn, weerhoudt hem er niet van tegenwoordig als ondernemer in duurzaamheid de lofzang op een groene toekomst te zingen.

Digitaal magazineFoodlog.nl schrijft:

Hoogleraar Ruud Huirne maakt zich zorgen om verboden door de EU die innovaties in Nederland bemoeilijken. Hierdoor nemen andere landen een voorsprong op voedselgebied. In de VS wordt bijvoorbeeld al melk gemaakt waar geen koe meer aan te pas komt. Een van deze ‘synthetische’ melksoorten is Perfect Day. Twee bio-ingenieurs ontwikkelden deze veganistische variant in het laboratorium, met een financiële ondersteuning van 4 miljard dollar uit Hong Kong. De melk is zelfs niet eens plantaardig zoals de soja- en amandelvarianten. Het is gebaseerd op een bijzonder soort gist, die met DNA-technieken wordt aangepast. De gist fermenteert daarop suikers en zet deze om in echte melk proteïne.“Je lichaam kan het verschil niet merken, omdat het in alle opzichten gelijk is aan melk van de koe. Behalve dat het geen enkele impact heeft op de planeet”, aldus de makers van Perfect Day. Hoe ze aan die naam kwamen? Uit onderzoek zou zijn gebleken dat echte koeien van dit liedje van Lou Reed heel gelukkig worden, waardoor ze meer melk geven.

Aartsconservatieve leiders

Dat Nederland inmiddels mijlenver achterloopt, komt volgens Huirne door de strikte regels van de EU. Volgens mij komt het door aartsconservatieve, ondeskundige leiders in dit land, bijvoorbeeld aan onze universiteiten en  op het ministerie van Landbouw. Zij blijven volharden in een achterhaalde visie en investeren honderden miljoenen in een industrie die het al decennia alleen kan volhouden door overheidssubsidies en het massaal overtreden van wetten.

Eén honderduizendste

Kenmerkend voor het zwakke en naïeve optreden van politici was het gebaar in 2017 van staatssecretaris Martijn van Dam (inmiddels lid van de Raad van Bestuur bij de NPO) om verschillende bedrijven een subsidie van 30.000 euro te geven om innovatieve plantaardige voedselproducten te creëren. Dat is minder dan één honderdduizendste van de investering in Perfect Day. De Brits bank Barclays voorspelt dat de markt voor vleesvervangers het komende decennium 140 miljard dollar waard zal zijn.

Opruimen vee-industrie

Vanaf 2020 zal in Nederland, als eerste land buiten de VS, de Beyond Burger worden geproduceerd. De internationale ontwikkelingen en spectaculaire groei van Beyond Meat maakt maar weer eens duidelijk dat de manier waarop wij nu voedsel produceren niet alleen onhoudbaar is, maar ook zeer achterhaald. Het is een kwestie van tijd totdat we eindelijk kunnen beginnen met het opruimen van de vee-industrie in Nederland.

Door: Hans Baaij, directeur Dier&Recht

Wil je op de hoogte blijven van onze strijd tegen dierenleed? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel