Tijdschrift Girlz en de mopshondcover

Girlz

Op de voorpagina van het juni-nummer van het tijdschrift Girlz staat een foto van vlogger Jill met haar Mopshond. Jill heeft veel volgers op YouTube, en daardoor draagt het afbeelden van haar Mopshond bij aan een grotere populariteit van dit ras.

De quote op de voorpagina ‘Ik zet vaak de eerste stap’ is een tikje ironisch, aangezien de gezondheidsproblemen van de afgebeelde hond ernstige overlast geven bij het lopen. Dit ras is speciaal gefokt op een gedrongen bouw en een korte staart, daardoor hebben de honden vaak nek- en rugpijn. Ze slepen met hun poten, en soms kunnen ze uiteindelijk zelfs helemaal niet meer lopen. Door de korte snuit met de afgesloten luchtwegen zijn ze bovendien vaak erg benauwd. En dit is nog maar een greep uit de vele gezondheidsklachten die voortkomen uit de uiterlijke kenmerken waar ze op worden gefokt. Dier&Recht wil dat er niet langer reclame wordt gemaakt met deze honden, zodat de populariteit van dit ras afneemt. Wij informeerden het tijdschrift Girlz over de gevolgen van dit soort reclames.

Het verzoek van Dier&Recht

‘In het juni-nummer van het tijdschrift Girlz gebruikt u een zielige Mopshond om uw blad aan te prijzen. Helaas zijn dieren van dit ras behoorlijk gehandicapt en lijden ze enorm door hun uiterlijk. Wij, dierenartsen en dierwetenschappers van Dier&Recht, willen u informeren over de ernstige gezondheids- en welzijnsproblemen van dit dier, zoals ernstige benauwdheid. Het is bepaald onverstandig om via reclame bij te dragen aan de populariteit van dit soort hondenrassen. Wij verzoeken u in het vervolg foto's te gebruiken van gezonde honden met een normale snuitlengte.’

De reactie van Girlz

‘Het spijt me te concluderen dat er enorm veel misstanden zijn in de hondenfokkerij. Wij, als Girlz zijnde, dragen dieren in het algemeen een warm hart toe en het is geenszins de bedoeling reclame te maken voor zieke honden. Op de Girlz van deze maand prijkt er inderdaad een Mopshond, het huisdier van de desbetreffende covergirl. Tijdens de covershoot die wij hebben gedaan en waar ikzelf bij was heb ik persoonlijk gelukkig geen luchttekort, enorme benauwdheid of lijden geconstateerd. Louter een blij en actief huisdier. Uiteraard zullen wij in het vervolg bewuster met deze kwestie omgaan in onze redactionele inhoud.’

Uitkomst

De boodschap van Dier&Recht is grotendeels goed overgekomen. Girlz ziet alleen niet in dat Mopshonden echt lijden aan de gevolgen van het doorfokken, ook al zijn hun gezondheidsproblemen niet altijd waarneembaar. Ze staan echter open voor ons standpunt en gaan in de toekomst ‘bewuster’ met deze kwestie om. Daar zijn we blij mee!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.