DE THAI – met dank aan de Werkgroep Traditionele Siamezen Nederland!

Thai Siamees

Hierboven zie je twee katten: een traditionele Siamees (links) en een moderne Siamees. De moderne Siamees is een extreem ranke kat met een lange snuit, lange poten en grote oren. De traditionele Siamees ziet er gewoner uit. Met zijn extreme uiterlijke kenmerken voldoet de moderne Siamees aan de huidige rasstandaard voor Siamezen. Maar deze kenmerken veroorzaken echter ook gebitsproblemen, gewrichtsaandoeningen (zoals heupdysplasie en patella luxatie) en problemen bij de geboorte.

Werkgroep Traditionele Siamezen Nederland (WTSN)

We juichen het dan ook toe dat in het jaar 2000 de Werkgroep Traditionele Siamezen Nederland is opgericht – een vereniging die zich richt op het fokken van Siamezen met een minder extreem uiterlijk. Het ras dat ze fokken wordt ‘Thai’ genoemd. De Thai hebben een vrij normale snuitlengte, geen overdreven grote oren, en hun lijf en poten zijn met elkaar in verhouding.

Grote genenpool

De WTSN probeert door een open stamboek de genenpool groot te houden en daarmee inteelt tegen te gaan. Om nieuwe genen aan de genenpool toe te voegen wordt er binnen Nederland gekruist met gematigde Siamezen (“moderne” Siamezen die niet zulke extreme uiterlijke kenmerken hebben). Deze Siamezen zijn meestal afkomstig uit landen waar geen commerciële shows zijn, zoals in Zuid-Amerika en Midden-Azië. Daarnaast zoekt men in het buitenland naar nieuwe fokdieren. Hierbij wordt zorgvuldig gecontroleerd of er echt geen verwantschap is tussen ouderdieren. Dit doet men door minstens zes, maar waar mogelijk tien generaties terug te kijken.

Geen vroege castratie

In het fokbeleid van de WTSN staat dat vroege castratie (onvruchtbaar maken voordat een poesje of katertje naar een nieuwe eigenaar gaat) niet is toegestaan. In het koopcontract van een Thai is zelfs vastgelegd dat castratie pas na de leeftijd van tien maanden is toegestaan. Zo heeft een nieuwe eigenaar ruim de tijd om erover te denken of hij zelf een nestje wil fokken. Het is natuurlijk voor de genenpool veel beter als er veel verschillende ouderdieren zijn, en niet steeds dezelfde poezen en katers gebruikt worden voor de fok.

Alles wordt in kaart gebracht

De werkgroep heeft vanaf haar oprichting een goede administratie bijgehouden. Het aantal nesten, het aantal geboren kittens en alle sterfgevallen worden genoteerd. Deze administratie geeft veel informatie en is in te zien op de website van de werkgroep.

Autopsievergoeding

Al sinds 2005 stelt de werkgroep een autopsievergoeding beschikbaar aan eigenaren van wie het dier zonder duidelijke oorzaak is overleden. Autopsie is het onderzoek om de doodsoorzaak vast te stellen. Er is in het koopcontract zelfs een verplichting tot autopsie opgenomen in het geval dieren onverwacht overlijden op jonge leeftijd. Hiermee draagt de vereniging bij aan het in kaart brengen van problemen op lange termijn.

Onafhankelijke geneticus

De werkgroep laat sinds 2015 een onafhankelijke geneticus meedenken in het fokbeleid. Het ras is relatief nieuw en de genenpool relatief groot, maar de werkgroep realiseert zich dat het snel mis kan gaan, en is proactief aan de slag gegaan om de genenpool groot en gezond te houden. 

Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen…

Wij hopen dat andere rasverenigingen het voorbeeld van de WTSN gaan volgen. Het selecteren op een minder extreem uiterlijk – dus bijvoorbeeld een Pers met een mooie neus – zou voor de dieren een wereld van verschil maken. Een goede administratie en het bijhouden van sterfgevallen geeft een schat aan informatie voor de toekomst. Ga zo door WTSN!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.