Strijd tegen ongeschikte kalvervloeren gaat door

kalf op harde roostervloer
Kalfjes leven hun hele leven in een stal op een onwettige houten of betonnen roostervloer, zonder stro of andere bodembedekking.

De meeste vleeskalveren in Nederland leven op gevaarlijke en oncomfortabele harde roosters. In 2020 oordeelde de civiele rechter dat Dier&Recht tegen het gebruik van deze vloeren moet protesteren bij de bestuursrechter. Een onnodig ingewikkeld en tijdrovend proces, dat we toch zijn gestart. Hoe staat het er nu voor?

Houten en betonnen roosters

Vleeskalfjes hebben net als alle koeien een zachte ondergrond nodig, zoals een weide of stro in de stal. Maar ze leven hun hele leven in een stal met een houten of betonnen roostervloer, zonder stro of andere bodembedekking. Buiten komen ze niet. De kale, harde vloer is glad door mest en urine. Door deze vloer hebben ze last van hun gewrichten, glijden ze uit, krijgen ze wondjes en worden ze kreupel. Ze kunnen nooit eens dartelen of met elkaar spelen.

In strijd met de wet

Het is niet alleen schandalig om kalveren zo te houden, het is ook in strijd met de wet, die onder meer bepaalt dat kalveren recht hebben op een prettige, schone ligplaats. Daarom begon Dier&Recht in 2019 een rechtszaak tegen de staat. Helaas stuurde de civiele rechter ons naar de bestuursrechter. Jammer, want nu gaat het langer duren voordat we iets bereiken.

Handhavingsverzoeken

Om de onwettige vloeren uiteindelijk aan de bestuursrechter te kunnen voorleggen, moest Dier&Recht eerst handhavingsverzoeken indienen bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tegen twee kalverhouders. Een die houten roosters gebruikt, en een met harde betonnen roostervloeren in de stal. Deze bedrijven zijn willekeurig gekozen, want bijna alle kalverhouders gebruiken wel houten of betonnen roosters.

De NVWA wees onze handhavingsverzoeken af. De bezwaarschriften die we tegen deze afwijzingen indienden, werden eveneens afgewezen. We hadden niet anders verwacht, want de staat is dan wel verantwoordelijk voor het handhaven van de wet, maar treedt niet op tegen het gebruik van de onwettige vloeren. Voor zover wij hebben kunnen ontdekken, heeft de NVWA in vleeskalverstallen nog nooit gecontroleerd op roostervloeren.

De strijd gaat door

Dier&Recht heeft bezwaar gemaakt tegen de beslissingen van de NVWA om onze klacht af te wijzen. Nu het duidelijk is dat de staat niet controleert of boeren zich aan de wet houden, kunnen we het probleem eindelijk voorleggen aan de bestuursrechter. Wordt vervolgd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze strijd voor de kalfjes.

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!