Schokkende beelden: vangen van eenden betekent vooral smijten met eenden

RTL Nieuws brengt vandaag weer een grote misstand in de dierhouderij aan het licht: bij het vangen van vleeseenden voor transport wordt op grote schaal de wet overtreden. Het welzijn van de eenden wordt ernstig aangetast, zo tonen undercoverbeelden van Animal Rights.

Mishandeling

De undercoverbeelden tonen een schandalige omgang met eenden door medewerkers van zogenaamde vangploegen. Een vangploeg is een groep mensen die dieren vangen en in kratten voor transport naar het slachthuis zetten. Nou ja, ‘zetten’… Het is vooral smijten wat er gebeurt, met deze kwetsbare, levende wezens. We zien dat eendjes van grote afstand in kratten worden gesmeten. Dieren worden aan één vleugel, aan de kop of zelfs aan de snavel opgetild, wat erg pijnlijk is, en verboden. Ook wordt er voor de ‘grap’ overgegooid met eendjes. Dit alles levert beknellingen, verwondingen en veel stress op. Totaal respectloos gedrag met een ernstige welzijnsaantasting tot gevolg.

Doodtrappen

Er worden dieren tegen de muur doodgeslagen en er wordt op de kop van een eendje getrapt om hem dood te maken. Dat is uiteraard verboden! Bovendien mag alleen de eendenhouder zelf, in nood, zijn dieren doden, mits op de juiste manier uitgevoerd.

Eendensector begaat massaal overtredingen

De eendenhouderij is een sector waar je relatief weinig van hoort. De sector denkt zelf dat ze het wel goed doet qua dierenwelzijn. De dieren hebben toch stro? Maar de nare waarheid sijpelt steeds vaker naar buiten: er worden heel veel overtredingen begaan! Zoals vorig jaar ook al bleek uit undercoverbeelden van Animal Rights waarop eenden werden geschopt. Er werd schande gesproken en beterschap beloofd.

In 2018 werd duidelijk dat de Nederlandse eendenslachter Tomassen al jaren de wet overtrad: er werden veel meer eenden geslacht dan toegestaan

Geen zwemwater, geen daglicht

In 2017 voerden wij al actie om zwemwater voor eenden verplicht te maken. Zwemmen is één van de belangrijkste behoeftes voor deze waterdieren, maar geen enkele vleeseend mag zwemmen. Onacceptabel!

NVWA, kom in actie!

En nu zijn er dan deze walgelijke beelden van de totaal respectloze omgang met dieren. Wij roepen de NVWA op om de eendenhouderij scherp te gaan controleren! Deze sector heeft zich lang genoeg in de schaduw verscholen. Pas als inspecteurs onaangekondigde bezoeken gaan brengen aan deze bedrijven, en er gecontroleerd wordt tijdens het vangen van de eenden, komt er een eind aan deze afschuwelijke misstanden.

Het is walgelijk om te zien dat de vangploegen dit een normale omgang met dieren lijken te vinden. Het is hoog tijd dat de eendenhouderij heel kritisch naar zichzelf gaat kijken! 

Hulde aan Animal Rights voor het wéér onder de aandacht brengen van de grove misstanden in de Nederlandse eendenhouderij!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.