Schikking in Golden Retriever-zaak 'Pebbles'

Pebbles

In de zaak met Golden Retriever Pebbles, die lijdt aan Ichthyosis, hebben onze juridische acties succes gehad. De fokker heeft de rechtszaak tegen hem afgekocht en hij betaalt ruim € 4.500 schadevergoeding. Bovendien heeft hij toegezegd om zijn fokdieren op het DNA te testen, zodat Ichthyosis niet meer aan zijn pups wordt meegegeven. Dat is een groot succes voor de eigenaresse van Pebbles en Golden Retrievers in het algemeen.  

Erfelijke aandoening Ichthyosis

Ichthyosis, in de volksmond ook wel visschubziekte genoemd, is een ernstige erfelijke aandoening van de huid, waarbij de bovenste laag van de huid (hoornlaag) verdikt. Dit veroorzaakt veel losse huidschilfers en kan gepaard gaan met soms (ondraaglijke) jeuk. Door de jeuk en irritatie zal de hond zijn huid open krabben, waardoor huidinfecties en -ontstekingen kunnen optreden, met alle gevolgen van dien. Een hond die (genetisch) lijder is zal klinische verschijnselen ontwikkelen. Die zijn vaak al op enkele weken leeftijd zichtbaar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bijna de helft van de populatie Golden Retrievers (48,7%) klinisch getroffen wordt door c.q. lijder is van ichthyosis. Een deel van de Golden Retrievers krijgt daardoor te maken met verschijnselen als jeuk en ontstekingen.

DNA-test beschikbaar

Voor Ichthyosis is een DNA-test beschikbaar. Door beide ouderdieren te testen voordat ze voor de fok worden ingezet, kan zekerheid verkregen worden of de nakomelingen deze erfelijke aandoening krijgen. Sinds 1 juli 2014 zijn DNA-testen verplicht als gevolg van de inwerkingtreding van artikel 2.6 Wet dieren en artikel 3.4 Besluit houders van dieren. Maar fokker van Pebbles heeft zich hier niet aan gehouden. Het Franse bedrijf Antagene schrijft op haar website dat meer dan 80% van alle Golden Retrievers drager zijn van dit erfelijke gebrek.

En nu verder!

De fokker van Pebbles is overstag dankzij het televisieprogramma Kassa en Stichting Dier&Recht. Nu de andere fokkers van Golden Retrievers nog!

Stichting Dier&Recht start daarom een rechtszaak tegen fokkers van Golden Retrievers die het DNA van hun fok honden weigeren te laten testen. Doe mee!

Deel dit artikel