Reclanet stopt adverteren met Mopshond en Franse Bulldog

Reclanet

Reclanet is een reclamebedrijf dat met grappig bedoelde afbeeldingen van Mopshonden en Franse Bulldogs aandacht vraagt. Wie gezien wil worden, moet durven opvallen, is hun credo. We zagen ze! En wezen hen op de grote gezondheidsproblemen van deze kortsnuitige rassen. Met resultaat.

Het verzoek van Dier&Recht

In het najaar van 2018 informeerden wij Reclanet over de vele aandoeningen van Franse Bulldogs en Mopshonden. We legden uit dat veel van deze honden gebitsproblemen hebben, geboorteproblemen, huidontstekingen, chronische, pijnlijke oogaandoeningen en rugaandoeningen. Maar dat deze honden bovenal vaak erg benauwd zijn door hun te korte snuit. Door al deze problemen is het merendeel van deze honden zwaar gehandicapt.

Het gebruik van Franse Bulldogs en Mopshonden in media-uitingen draagt bij aan de groeiende populariteit van deze honden. Dit zorgt voor een toename van het aantal fokkers, die maar al te graag voorzien in de vraag naar deze gehandicapte honden. Om dit te stoppen, vroegen we ook Reclanet om z’n verantwoordelijkheid te nemen en alleen reclames te maken met gezonde dieren.

De reactie van Reclanet

Reclanet reageerde niet meteen op het schriftelijke verzoek van Dier&Recht. We hebben het bedrijf een aantal keren gebeld om aandacht te vragen voor het onderwerp. Kortgeleden is ons verzoek in de organisatie ter sprake gebracht, en heeft men besloten om geen zieke hondenrassen meer te tonen. Wel werd gezegd dat het nog even kan duren voor alle reclames ook daadwerkelijk zijn vervangen.

Dat veel bedrijven het voorbeeld van Reclanet mogen volgen!

Bedankt, Reclanet, voor het aanpassen van het bedrijfsbeleid! Hoe minder de Mopshond en de Franse Bulldog getoond worden, hoe beter. Inmiddels hebben al achtenvijftig bedrijven hun beleid aangepast naar aanleiding van onze campagne. Dat er nog vele zullen volgen!

Zelf een reclame gezien? Meld het ons!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.