Paarden nog altijd mishandeld op bloedboerderijen

Bloedpaard in Zuid-Amerika
Undercover onderzoek op ‘bloedboerderijen’ in Uruguay en Argentinië maakt duidelijk dat het mishandelen van drachtige merries nog steeds plaatsvindt.

Bloedboerderijen gaan gewoon door met het mishandelen van drachtige merries voor de productie van het hormoon PMSG. Samen met zestien internationale dierenwelzijnsorganisaties strijdt Dier&Recht voor een Europees verbod op het gebruik van dit hormoon.

Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich deden opnieuw undercover onderzoek op ‘bloedboerderijen’ in Uruguay en Argentinië. Daar worden nog steeds op grote schaal drachtige merries mishandeld bij het aftappen van hun bloed voor de productie van het PMSG. Dat zwangerschapshormoon wordt in de Europese vee-industrie gebruikt om de vruchtbaarheid te verhogen van varkens en koeien.

Europa doet niks aan wreedheden

De paarden worden onderworpen aan wrede praktijken bij de afname van vele liters bloed. Het gaat daarbij alleen om het hormoon, de veulens van de zwangere merries worden hardhandig geaborteerd. Gewonde en stervende dieren worden aan hun lot overgelaten. In oktober 2021 riep het Europees Parlement de Europese Commissie op om onderzoek te doen naar een importverbod van PMSG. De Commissie heeft – een jaar later – nog steeds geen actie ondernomen.

Product vol dierenleed onder nieuwe naam op de markt

Onder druk van dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Dier&Recht, is een aantal farmaceuten recent gestopt met het importeren van PMSG. Sinds kort brengt een Argentijns bedrijf met een kantoor in Schotland opnieuw PMSG op de Europese markt onder de nieuwe naam ‘Syntex’. Dit product word al verkocht in Ierland, Frankrijk, Spanje en Duitsland. In reactie op internationale protesten heeft Syntex de aanvragen voor verkoop in andere landen tijdelijk stilgelegd. Die aanvragen kunnen echter elk moment weer geactiveerd worden en dat moeten we voorkomen!

Minister, kom in actie!

Wij roepen minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om te voorkomen dat dit product vol dierenleed ook verkocht gaat worden in Nederland. Daarnaast vragen wij hem middels een brief om zich in Brussel hard te maken voor een import- en productieverbod op PMSG. De intensieve veehouderij moet stoppen met het gebruik van van dit product vol dierenleed.

Wil jij de paarden helpen? Steun Dier&Recht in de strijd tegen de mishandelingen voor PMSG.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.