Op shows speelt de gezondheid van honden geen rol

Franse bulldog met afgesloten neusgaten: hondenshow Amsterdam 2017
Een showhond is niet per se gezond. Deze hond (niet de hond uit het artikel) heeft afgesloten neusgaten en een veel te korte snuit. Daarbij is ook de stand van de knie heel afwijkend.

Nog steeds winnen de meest extreme honden een show, zo ook in Westminster, Verenigde Staten. De honden hebben afgesloten neusgaten en een extreem korte snuit. Ze kunnen nauwelijks ademhalen. Fokkers en keurmeesters kijken absoluut niet naar de gezondheid van de honden.

Winnende honden voorbeeld voor de volgende generatie

Fokkers willen graag deze winnende Pekinees en Franse bulldog als ouders voor hun pups. Ze willen immers de volgende show winnen en dus honden fokken die er precies zo uitzien. Dus weten we zeker dat de volgende generatie honden het ook benauwd heeft.

Fokverbod in Nederland

Gelukkig is het in Nederland inmiddels bij wet verboden honden met zulke korte snuiten en afgesloten neusgaten te fokken. Showen met kortsnuitige honden mag echter nog wel. Er gaat pas echt iets veranderen als het fokken én showen op internationaal niveau verboden wordt. Om echt gezonde rashonden te krijgen, moet de hele sector aan de slag. Alleen honden met een gezond uiterlijk zouden een show mogen winnen.

Keurmeesters, fokkers, rasverenigingen, FCI, Raad van Beheer: neem jullie verantwoordelijkheid!

Dier&Recht roept samen met dierenartsenverenigingen KNMvD en Caring Vets betrokkenen op deze ongezonde fokkerij te stoppen en alleen nog honden te fokken en te showen met een gezond uiterlijk.

  • Keurmeesters: laat alleen honden met een gezond uiterlijk winnen.
  • Fédération Cynologique Internationale (FCI) en Raad van Beheer (Nederlandse Kennelclub): geef alleen stambomen aan rashonden die geen ongezonde uiterlijke kenmerken hebben en waarvoor een gezonde rasstandaard geldt.
  • Fokkers: fok en show gezonde honden met een gezond uiterlijk.
  • Rasverenigingen: eis gezonde uiterlijke kenmerken middels het fokbeleid.

Daarbij vragen we gezamenlijk aan internationale dierenartsenverenigingen zoals FECAVA en WSAVA zich hier openlijk over uit te spreken.

Sponsor geen dierenleed, Purina!

En last but not least een oproep aan de sponsoren van hondenshows: sponsor geen show waarbij dergelijke honden winnen! In dit geval Purina. Het is niet meer van deze tijd om shows te sponsoren die gepaard gaan met ernstig dierenleed.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.