Dierenartsen: Verbied tentoonstellen van zieke dieren!

Hond met haar voor de ogen

In december 2018 sprak Caring Vets (CV) zich al uit tegen de extreme hondenfokkerij. Nu laat ook de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) weten dat het onacceptabel is om te fokken met foutjes van de natuur!

Gezondheid belangrijker dan uiterlijk

Dierenartsen in Nederland zijn er klaar mee: honden en katten die doelbewust worden gefokt op extreme uiterlijke kenmerken waar het dier zelf last van heeft.

CV en KNMvD benadrukken dat gezondheid en welzijn belangrijker zijn dan het uiterlijk. KNMvD zegt in hun statement: “Bewust fokken met ongelukjes van de natuur zou geen hippe trend mogen zijn.” CV benadrukt: “In de fokkerij behoort de intrinsieke waarde (eigenwaarde van het dier, zonder nut voor de mens) van het dier voorop te staan en mag de integriteit (heelheid) van het dier niet worden aangetast.”

Verbod op tentoonstellen van zieke dieren

De KNMvD haalt in het statement ook aan dat dieren die lijden onder hun uiterlijk niet thuishoren op een tentoonstelling. Denk daarbij aan honden met een te korte snuit, overdreven kromme poten of  extreem lange haren (zie foto). 

Handhaaf de wet

Al sinds 2014 is het volgens de wet Besluit houders van dieren, artikel 3.4 verboden om gezelschapsdieren te fokken met schadelijke uiterlijke kenmerken. Het is hoog tijd dat die wet strikt wordt gehandhaafd. Dier&Recht werkt hard om dat voor elkaar te krijgen. Dat dierenartsen zich collectief en openlijk uitspreken is een grote stap vooruit!

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.