Zero zerotolerancebeleid tijdens World Dog Show

Beagle in bench

Tijdens de World Dog Show 2018 bevrijdde de politie meerdere oververhitte honden uit geparkeerde auto’s. De organisatie van de World Dog Show had verboden honden in auto’s achter te laten, en pretendeerde een zerotolerancebeleid te hanteren: overtreders zouden worden uitgesloten van deelname aan het evenement. Dit bleken loze woorden, want Dier&Recht zag de betreffende dieren gewoon terug op de show.

Hondeneigenaren reageren laks

Drie van de op donderdag 9 augustus uit auto’s geredde honden – een Beagle en twee Teckels – zijn van dezelfde eigenaar. Op vrijdag 10 augustus zagen we deze eigenaar met de Beagle en de Teckels terug bij de keuringsring van de Teckels.

De man heeft een boete van bijna duizend euro betaald, terwijl zijn honden volgens hemzelf “maar even” in de auto zaten. Volgens de media zaten de honden zeker drie uur opgesloten in de auto. Op de vraag of hij toch meedoet aan de shows, antwoordde hij: “Ja natuurlijk, ik heb de boetes toch betaald?!” Dit is volstrekt in strijd met het zerotolerancebeleid van de Raad van Beheer, dat stelt dat alle honden van deze eigenaar gediskwalificeerd hadden moeten worden.  

Boxer met ernstige oververhittingsverschijnselen

Op donderdag wordt tevens een Boxer met ernstige oververhitting gered uit een auto. Ook deze hond zien we de volgende dag gewoon terug op de show. De eigenaar kreeg 750 euro boete omdat de hond ernstige verschijnselen vertoonde van oververhitting. Wij waren verbijsterd deze hond in de RAI aan te treffen. Een hond met ernstige oververhitting moet opgevangen worden in een rustige omgeving. In plaats van daarvan, lag deze hond langs een druk gangpad op de hondenshow.

Bij navraag gaf de organisatie aan “niet te weten over welke honden het gaat”. Er werd geen enkele moeite gedaan om de eigenaars te achterhalen en de honden alsnog uit te sluiten.  Het zerotolerancebeleid leek er voornamelijk op gericht om moeilijke vragen van de pers te omzeilen.

Misstandrapport World Dog Show

Dinsdag 11 september biedt dierenarts Kelly Kessen de Tweede Kamer de petitie Stop Hondenshows aan. De petitie is ruim 10.000 keer getekend. Bij deze gelegenheid overhandigt zij eveneens het rapport met alle geregistreerde misstanden van de World Dog Show, inclusief de details over het falen van het zerotolerancebeleid.

Boxer

 

Deel dit artikel