Laatste kans om te tekenen: stop de slacht van hoogdrachtige dieren!

Pasgeboren kalfje

Aankomende donderdag 24 januari overhandigen wij de petitie tegen het slachten van hoogdrachtige dieren aan leden van de Tweede Kamer. De petitie is nu meer dan 23.000 keer getekend maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als we donderdag 30.000 handtekeningen kunnen aanbieden! Wil jij ook een verbod op het slachten van hoogzwangere dieren? Teken dan de petitie!

Gruwelijke toestanden

Eind vorig jaar openbaarde RTL Nieuws dat hoogdrachtige dieren met grote regelmaat in het slachthuis belanden. Dat is illegaal want is het verboden om dieren te transporteren in het allerlaatste deel van de dracht. Bizar genoeg is het niet verboden om hoogzwangere dieren te slachten. In die laatste fase van de zwangerschap is het centrale zenuwstelsel van de ongeboren dieren al zo ver ontwikkeld dat ze pijn en angst kunnen ervaren. De meeste dieren stikken in de baarmoeder als hun moeder wordt geslacht maar soms komen er bijvoorbeeld levende kalfjes uit de baarmoeder vallen als de ingewanden van de koe worden verwijderd. Die kalveren worden dan gedood en weggegooid. Dier&Recht eist een einde aan deze gruwelijke toestanden!

Waarschuwingen en boetes

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft vorig jaar maar liefst 176 veehouderijen een waarschuwing gegeven voor het vervoeren van drachtige dieren naar slachthuizen. Dertien anderen kregen een boete van 1.500 euro, omdat zij na een eerdere waarschuwing opnieuw de fout zijn ingegaan. De NVWA belooft nu om sneller boetes uit te delen maar volgens ons moet er veel meer gebeuren!

Wat kun jij doen?

Dier&Recht pleit voor een transport- én slachtverbod vanaf het laatste trimester van de zwangerschap. Ook moet de NVWA veel strenger optreden tegen overtredingen. Vind jij het ook weerzinwekkend dat hoogdrachtige dieren worden geslacht? Teken de petitie en roep op tot een verbod!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.