Stop het slachten van hoogdrachtige dieren!

Pasgeboren kalf

Het komt in Nederland en in de rest van Europa heel vaak voor dat hoogdrachtige dieren in het slachthuis belanden. Wij roepen de Nederlandse overheid op om een einde te maken aan deze gruwelijke praktijken. Onze petitie om dat doel te bereiken, is in korte tijd ruim 17.000 keer getekend. Veel mensen vragen ons hoe het mogelijk is dat een dier dat op het punt staat om te bevallen, geslacht wordt.

Niet wettelijk verboden

Vreemd genoeg is er geen wettelijk verbod op het slachten van hoogdrachtige koeien! Er staat niets over in onze wetgeving. Het enige dat wél verboden is - in heel Europa - is het transporteren van dieren in de laatste 10 procent van hun dracht. Koeien zijn net als mensen negen maanden zwanger, ze mogen dus vanaf acht maanden dracht niet meer op transport naar het slachthuis. RTL ontdekte uit de rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat er in vijf jaar tijd bijna 900 boetes en waarschuwingen zijn uitgedeeld voor het afleveren van hoogdrachtige koeien bij een slachthuis. Dat zijn 180 koeien per jaar die met een bijna voldragen kalf eindigen in de slachtlijn.

Redenen voor slachten van drachtige koeien

Hoe kan het gebeuren dat deze koeien in het slachthuis terechtkomen?

Een veel gehoord antwoord van boeren: ‘Ik wist niet dat ze drachtig was.’ Dat is behoorlijk onwaarschijnlijk. Vrijwel alle koeien worden kunstmatig geïnsemineerd en de dracht wordt gecontroleerd door een veearts. Een beetje boer ziet trouwens van een afstandje of een koe drachtig is.

Tussenhandel

Melkkoeien die niet meer genoeg melk leveren of iets mankeren worden vaak voor de slacht verkocht aan een handelaar. Die koeien worden bij een andere boer vetgemest voordat ze naar het slachthuis gaan. Als een verkopende boer niet doorgeeft dat een koe drachtig is en als verder niemand iets controleert, dan heb je een paar maanden later een hoogdrachtige koe in het slachthuis. Alleen maar omdat niemand de moeite heeft genomen beter onderzoek te doen.

Handhaving NVWA

Kortom, het slachten van drachtige koeien gebeurt voornamelijk omdat het kán. Tot acht maanden dracht is het niet verboden en ná acht maanden kregen overtreders tot nu toe vooral een waarschuwing van de NVWA. Dat is natuurlijk onacceptabel!

Door alle commotie heeft de NVWA nu beloofd om volgend jaar strikter te handhaven op het transportverbod van hoogzwangere dieren. Wij blijven echter strijden voor een volledig verbod op het slachten van dieren in het laatste trimester van de dracht. Daarbij hebben we alle steun nodig. Dus als je dat nog niet gedaan hebt, teken de petitie en deel het in je vriendenkring. Elke stem telt!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.