Stop de slacht van hoogzwangere dieren

Gesloten

Stop de slacht van hoogzwangere dieren

Onze dierenarts Frederieke Schouten sprak in het RTL Nieuws over de slacht van hoogzwangere dieren. Zo sterven er per week gemiddeld vier bijna volgroeide kalveren in de buik van hun moeder. Na het slachten van de moeder, stikken veel kalfjes door zuurstofgebrek in de baarmoeder. Soms komen er bij het opensnijden van de koeienbuik zelfs levensvatbare kalfjes naar buiten, die worden dan eveneens geslacht. Dier&Recht wil dat er een einde komt aan deze weerzinwekkende praktijken!

Transportverbod

Het is wettelijk verboden om koeien te transporteren die langer dan 8,5 maand zwanger zijn. Ondanks dit verbod worden er dagelijks hoogdrachtige koeien afgeleverd in slachthuizen. Dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houden toezicht op de dieren die bij slachthuizen binnenkomen. Sinds 2014 zijn er slechts 58 boetes uitgeschreven, terwijl er 836 overtredingen zijn geconstateerd.

Slachtverbod

Dier&Recht pleit voor een slachtverbod voor hoogzwangere dieren vanaf het derde trimester van hun dracht. In de laatste maanden van de dracht is het zenuwstelsel van de ongeboren dieren al zo ver ontwikkeld dat ze pijn kunnen voelen. "De foetus reageert wanneer die geen zuurstof krijgt of door een slachtmes wordt geraakt", aldus Frederieke in het interview met RTL nieuws.

Zelfregulering

Minister van Landbouw Carola Schouten noemt de huidige situatie ‘onwenselijk’, maar ze ziet niets in een slachtverbod voor hoogzwangere dieren. Zij zet in op een betere voorlichting en administratie voor boeren. Dier&Recht vind het onacceptabel dat de minister zelfs bij deze gruwelijke misstanden blijft geloven in de volstrekt denkbeeldige zelfregulering van de markt. Wij eisen wettelijke maatregelen!

Teken de petitie

Vind jij het ook dat er een verbod moet komen op het slachten van hoogzwangere dieren? Teken de petitie!

Video

Gesloten

Dier&Recht start een rechtszaak tegen de grootste Nederlandse kalverslachter om een einde te maken aan de import van Ierse kalfjes. Word jij medestander in onze juridische strijd?

Ja, ik teken tegen de slacht van hoogzwangere dieren! 

Het is ronduit walgelijk dat ieder jaar honderden bijna volgroeide dieren gruwelijk sterven in de buik van hun geslachte moeder. Ik roep minister Schouten op om een einde te maken aan deze walgelijke praktijken. Er moet een verbod komen op het slachten van landbouwhuisdieren zoals koeien, varkens, geiten en schapen in het laatste trimester van hun dracht!

Lees hier de volledige tekst

Petitietekst Stop de slacht van hoogzwangere dieren 

Aan minister Carola Schouten,

Ik walg van de wantoestanden in Nederlandse slachthuizen waarbij hoogzwangere dieren worden geslacht in de laatste fase van hun dracht. Het is weerzinwekkend dat bijna volgroeide kalfjes op gruwelijke wijze aan hun einde komen in de buik van hun geslachte moeder. Ik verzoek u dringend om een einde te maken aan deze barbaarse praktijken!

NVWA handhaving schiet tekort

Er geldt een wettelijk verbod op het transporteren van dieren die langer dan 8,5 maanden zwanger zijn. Het is onacceptabel dat de medewerkers van de NVWA in slachthuizen zo weinig boetes uitschrijven terwijl er zo veel overtredingen worden geregistreerd. En dan hebben we het nog niet eens over de vele overtredingen die niet worden geregistreerd.

Mijn oproep

Het is onbegrijpelijk dat er geen verbod is op het slachten van hoogzwangere dieren. Het is onacceptabel dat moederdieren met bijna volgroeide baby’s op de slachttafel eindigen. Ik roep de overheid op om de slacht te verbieden van dieren in het laatste trimester van hun zwangerschap! Daarnaast eis ik dat bestaande wetten voor het transport van hoogzwangere dieren strikt worden gehandhaafd!

Hoogachtend,

Voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Statusbericht


Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de dieren?
Doneer nu!
Deel deze campagne