Stop de slacht van hoogzwangere dieren

30.606 mensen hebben getekend!

0
30.000

Ja, ik teken tegen de slacht van hoogzwangere dieren!

Het is ronduit walgelijk dat ieder jaar honderden bijna volgroeide dieren gruwelijk sterven in de buik van hun geslachte moeder. Ik roep minister Schouten op om een einde te maken aan deze walgelijke praktijken. Er moet een verbod komen op het slachten van landbouwhuisdieren zoals koeien, varkens, geiten en schapen in het laatste trimester van hun dracht!

Lees hier de volledige petitietekst

Deze petitie is afgelopen op maandag 28 januari. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

Meer doen voor de dieren?

Word donateur

Stop de slacht van hoogzwangere dieren

Onze dierenarts Frederieke Schouten sprak in het RTL Nieuws over de slacht van hoogzwangere dieren. Zo sterven er per week gemiddeld vier bijna volgroeide kalveren in de buik van hun moeder. Na het slachten van de moeder, stikken veel kalfjes door zuurstofgebrek in de baarmoeder. Soms komen er bij het opensnijden van de koeienbuik zelfs levensvatbare kalfjes naar buiten, die worden dan eveneens geslacht. Dier&Recht wil dat er een einde komt aan deze weerzinwekkende praktijken!

Transportverbod
Het is wettelijk verboden om koeien te transporteren die langer dan 8,5 maand zwanger zijn. Ondanks dit verbod worden er dagelijks hoogdrachtige koeien afgeleverd in slachthuizen. Dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houden toezicht op de dieren die bij slachthuizen binnenkomen. Sinds 2014 zijn er slechts 58 boetes uitgeschreven, terwijl er 836 overtredingen zijn geconstateerd.

Slachtverbod
Dier&Recht pleit voor een slachtverbod voor hoogzwangere dieren vanaf het derde trimester van hun dracht. In de laatste maanden van de dracht is het zenuwstelsel van de ongeboren dieren al zo ver ontwikkeld dat ze pijn kunnen voelen. "De foetus reageert wanneer die geen zuurstof krijgt of door een slachtmes wordt geraakt", aldus Frederieke in het interview met RTL nieuws.

Zelfregulering
Minister van Landbouw Carola Schouten noemt de huidige situatie ‘onwenselijk’, maar ze ziet niets in een slachtverbod voor hoogzwangere dieren. Zij zet in op een betere voorlichting en administratie voor boeren. Dier&Recht vind het onacceptabel dat de minister zelfs bij deze gruwelijke misstanden blijft geloven in de volstrekt denkbeeldige zelfregulering van de markt. Wij eisen wettelijke maatregelen!

Teken de petitie
Vind jij het ook dat er een verbod moet komen op het slachten van hoogzwangere dieren? Teken de petitie!

Campagnenieuws

Eind 2018 besteedde RTL Nieuws uitgebreid aandacht aan het probleem dat er regelmatig hoogzwangere dieren geslacht worden – met alle leed die daar het gevolg van is voor moeder en kind. De maatschappij reageerde geschokt. Dier&Recht startte een petitie die in korte tijd ruim 30.000 keer door dierenliefhebbers ondertekend werd – waarvoor nogmaals veel dank! 

Lees verder...

Geweldig nieuws! Minister Schouten heeft toegezegd dat ze de wet gaat wijzigen. Het slachten van dieren in het laatste trimester van de dracht is voor de minister niet langer acceptabel! Dank aan de ruim dertigduizend ondertekenaars van onze petitie!

Lees verder...

pasgeboren kalfje

Aankomende donderdag 24 januari overhandigen wij de petitie tegen het slachten van hoogdrachtige dieren aan leden van de Tweede Kamer. De petitie is nu meer dan 23.000 keer getekend maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als we donderdag 30.000 handtekeningen kunnen aanbieden! 

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht