Klein en kwetsbaar: chihuahua’s en dwergkeesjes raken snel gewond

kleine chihuaha

Chihuahua’s, dwergkeesjes en andere kleine honden zijn door hun geringe afmetingen extreem kwetsbaar. Ze lopen snel botbreuken op door een val en raken makkelijk gewond tijdens het spelen met een grotere hond.

Botbreuken door fragiele botjes

Omdat hun botten zo klein en dun zijn, lopen kleine hondjes gemakkelijk een botbreuk op. Een val van kleine hoogte of een sprong kan al genoeg zijn. Bovendien worden de hondjes regelmatig over het hoofd gezien en struikelt iemand erover. De oppas van deze chihuahua ging per ongeluk op het hondje zitten en veroorzaakte zo  de dood van het dier.

Normaal spelen is levensgevaarlijk

Kleine hondjes kunnen al ernstig gewond raken door alleen maar te spelen met andere honden. Als een hond van twintig of dertig kilo iets te onstuimig speelt of hapt, is het kleine hondje dood of zwaargewond. Dus iets vanzelfsprekends als ravotten met andere honden is vrijwel niet mogelijk. Heel vaak worden kleine hondjes als een knuffelbeest meegedragen in een tas of wandelwagen, zodat ze beschermd zijn tegen de omgeving. Maar dat is niet wat een hond, van welk formaat dan ook, van nature wil!

Agressief gedrag van kleine hondjes

Uit onderzoek is gebleken dat kleine hondjes zich vaak agressief opstellen naar hun omgeving en zodoende ook nog wel eens agressie uitlokken bij grotere honden. Met alle risico’s van dien…

Zolang er kopers zijn, zijn er fokkers

Al met al is het geen pretje om gevangen te zitten in zo’n klein lijfje. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat deze hondjes bijna altijd hoofdpijn hebben omdat hun schedel te klein is voor hun hersenen. Dus als je nadenkt over de aanschaf van een hond, kies dan geen miniatuurhondje. Als er geen afzetmarkt is voor deze stakkertjes, dan worden ze ook niet meer gefokt. Wil je meer weten over onze campagnes voor honden en andere dieren? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)