Kamervragen over plan om tienduizenden kalfjes naar Nederland te vliegen

kalveren in truck
Kalveren op transport (foto van Eyes on Animals)

Er is veel kritiek op het transport van Ierse kalveren naar Nederland. De piepjonge kalfjes zijn slecht bestand tegen zo’n lange reis over land en zee. Bovendien duurt het transport langer dan de wet toestaat. Om de kritiek te omzeilen heeft Ierland een belachelijk plan bedacht: dit voorjaar wil het land tienduizenden kalfjes op het vliegtuig naar Nederland zetten. De Partij voor de Dieren stelt Kamervragen.

Veel te veel Ierse kalfjes

Door de flinke groei van de Ierse melkveehouderij zijn er veel te veel kalfjes. Om de melkproductie op gang te houden, moeten melkkoeien elk jaar een kalf krijgen. De kalfjes zijn zelf overbodig en de moedermelk is bestemd voor menselijke consumptie.

Daarom worden jaarlijks 30.000 stierkalfjes geslacht als ze pas tien dagen oud zijn. Daarnaast worden zo’n 200.000 kalfjes van een paar weken oud naar het buitenland vervoerd. Nederland importeert jaarlijks zo’n 80.000 Ierse kalfjes en was daarmee de grootste afnemer. Maar door de coronacrisis liep de export naar Nederland terug.

Lange en vermoeiende reis

De kalfjes zijn pas een paar weken oud als ze met de boot en vrachtwagen naar Nederland gaan. Dierenbeschermingsorganisatie Eyes on Animals wees er in 2019 op dat de export van zulke jonge kalveren in strijd is met de Europese regels. De reis kan wel vijftig uur duren. Hierdoor krijgen de piepjonge kalveren veel te lang geen voeding (melk), terwijl dit voor zulke jonge dieren van levensbelang is! Veel kalfjes komen uitgeput, verzwakt of ziek aan.

Er is terecht veel kritiek op deze verschrikkelijke diertransporten. Daarom heeft Ierland nu een bizar alternatief bedacht: kalfjes per vliegtuig naar Nederland sturen!

Kamervragen over kalfjes en klimaat

Naar aanleiding van dit nieuws stelt PvdD Kamervragen aan demissionair minister Schouten. Tweede Kamerlid Wassenberg wil weten of de minister erkent dat het – voor de kalfjes én het klimaat – volstrekt onverantwoord is om levende kalfjes naar Nederland te vliegen om ze hier vet te mesten en dan na zes tot negen maanden als stukjes kalfsvlees weer naar China te vliegen.

De PvdD vraagt of Schouten de Ierse autoriteiten al heeft laten weten dat het transport van zeer jonge kalfjes per vliegtuig voor Nederland niet acceptabel is. Vorig jaar zei de minister dat een lange reis slecht is voor de gezondheid van de jonge kalveren en daarom moet stoppen. Omdat Nederland een grote rol speelt in het Ierse kalverleed is het belangrijk dat de minister dit absurde plan afkeurt.

Stop het gesleep met kalfjes

Dier&Recht voert campagne tegen het gesleep met veel te jonge kalfjes over grote afstanden. In een brandbrief aan de Europese Commissie eisen we een stop op de langeafstandstransporten, zoals het transport uit Ierland.

Wil jij ook dat er een einde komt aan de Nederlandse import van Ierse kalfjes? Onderteken de brandbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!