Kalverleed: Te land, ter zee en dagen onderweg

Kalveren op transport
Eyes on Animals

Ondanks ernstige misstanden blijft de import van vleeskalveren uit Ierland explosief toenemen. Dit jaar hebben al bijna 77.000 kalfjes de lange, stressvolle reis over land en zee moeten afleggen. Dat is 80 procent meer dan vorig jaar! Dier&Recht wil dat er een einde komt aan alle langeafstandstransporten en stuurt een brandbrief aan de minister.

Honderdduizenden kalveren

In Europa worden jaarlijks ongeveer een miljoen kalveren over lange afstanden vervoerd. Nederland is de grootste kalfsvleesproducent en neemt verreweg het grootste deel van deze import van piepjonge kalfjes voor haar rekening. Verwacht wordt dat het aantal kalveren dat dit jaar naar Nederland vervoerd wordt, zal toenemen tot wel 875.000 dieren.

Import uit Ierland groeit met 80 procent

Sinds een paar jaar neemt ook de import uit Ierland explosief toe, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Vorig jaar werden er ruim 46.000 kalveren naar Nederland geïmporteerd. Zo’n 20.000 kalfjes meer dan twee jaar daarvoor. Dit jaar zijn er al meer dan 77.000 kalveren vanuit Ierland op de boot naar Nederland gezet. Een groei van ruim 80 procent ten opzichte van vorig jaar!

Misstanden tijdens transporten in 2018

De transporten uit Ierland, waarbij kalveren van slechts een paar weken oud minimaal 50 uur onderweg zijn, zijn berucht. In maart 2018 constateerde dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals vele misstanden tijdens kalvertransporten van Ierland naar Nederland. De vrachtwagenchauffeurs overschreden de maximale transporttijd (19 uur) en gaven de kalfjes onvoldoende rustmomenten. Bovendien beschikten de kwetsbare zuigelingen niet over (voldoende) drinkwater.

Kalveren worden geschopt en geslagen

In 2019 bracht Eyes on Animals wederom ernstig kalverleed aan het licht. Opnieuw kregen de kalfjes tijdens de ellenlange transporten geen drinkwater. Nog schokkender waren de mishandelingen: op een rustplaats in Frankrijk werden de kalfjes geschopt, aan de oren voortgesleept, en geslagen met stokken. De organisatie documenteerde hoe dieren in elkaar zakten van de pijn. Ondanks Kamervragen over deze ernstige misstanden ziet landbouwminister Schouten geen reden om het transport uit Ierland aan banden te leggen.

Stop het gesleep met kalfjes

Dier&Recht eist onder meer een stop op de langeafstandstransporten zoals transport uit Ierland. Vind jij ook dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan het gesleep met honderdduizenden piepjonge kalveren? Onderteken dan nu onze brandbrief aan minister Schouten!

KAALE
Credit: KAALE (Kent Action Against Live Transports) ​​​​​​

 

KAALE
Credit: KAALE (Kent Action Against Live Transports)

 

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!