Kalverleed: koukleumen en hittestress tijdens transport

Kalfje

Kalfjes zijn tot een leeftijd van zes weken nog niet in staat om hun lichaamstemperatuur goed te reguleren. Daarom zijn ze ontzettend gevoelig voor zowel hitte als kou. Toch gaan ieder jaar honderdduizend binnen- en buitenlandse kalfjes op een leeftijd van slechts een paar weken oud op transport. Met alle gevolgen van dien.

Gevoelig voor temperatuurverschillen

Onderzoek toont aan dat kalveren tot zes weken oud plotselinge veranderingen in de omgevingstemperatuur niet kunnen verdragen. Ze zijn nog niet in staat hun lichaamstemperatuur goed te reguleren. Daardoor zijn ze erg gevoelig voor de grote temperatuurverschillen, zowel hitte als kou. Maar hier worden ze tijdens de vaak lange transporten wél aan blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan de lange transporten uit Ierland, over land en zee, of transport uit Polen en de Baltische Staten.

Als het te koud is

Als kalveren genoeg voeding krijgen en genoeg stro hebben om op te liggen, én als daarbij de luchtvochtigheid niet te hoog is, voelen ze zich aangenaam bij temperaturen tussen 13°C en 26°C. Bij een omgevingstemperatuur beneden 10°C moeten er voorzieningen worden getroffen om te voorkomen dat de kalveren te veel afkoelen. Is het nog kouder (5°C of lager) dan hebben kalveren onder meer last van benauwdheid.

Bovendien kunnen kalveren nog slechter tegen kou als ze weinig of geen voeding krijgen. Omdat kalveren die op transport gaan naar de kalvermesterij meestal nog maar een paar weken oud zijn, is hun behoefte aan warme melk heel groot– het zijn immers zuigelingen. Tijdens het transport krijgen ze echter helemaal geen melk. Door deze langdurige onthouding van voeding zijn ze nóg gevoeliger voor kou.

Als het te warm is

Bij hoge temperaturen (35°C) krijgen kalveren last van hittestress. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur niet meer op peil houden. Daardoor gaan ze hijgen en krijgen ze het alsmaar warmer. Dit kan zelfs tot hyperventileren leiden. Hittestress zorgt ervoor dat dieren vooral bezig zijn zichzelf te ‘koelen’: zo weinig mogelijk bewegen en lusteloos rondhangen.

Een groot probleem is dat kalfjes met hittestress niet willen eten, terwijl ze wel veel energie verbruiken om zichzelf te koelen. Hierdoor daalt de weerstand van de kalf. Dit verhoogt de kans op ziektes, zoals diarree, waarbij ze nog veel meer vocht verliezen.

Om vochtverlies te vermijden en uitdroging te voorkomen, moeten de kalfjes meer drinken. Maar dit schiet er tijdens transport juist bij in omdat veel kalfjes niet bij de drinkspenen in de transportwagens kunnen.

Vind jij ook dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan het gesleep met honderdduizenden piepjonge kalveren? Onderteken dan nu onze brandbrief aan minister Schouten!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!