Je minihondje heeft chronisch hoofdpijn: wat nu?

Minihondje

Je hebt een kleine hond en je bent naar de dierenarts geweest, om te laten onderzoeken of jouw hondje pijn lijdt vanwege zijn bouw. Uit de scan kwam naar voren dat je hondje lijdt aan Chiari malformatie en/of syringomyelie: een schedel die te klein is voor de hersenen. Je hondje heeft chronisch hoofdpijn, maar genezing is niet mogelijk. Wat kun je doen om de pijn te verminderen?

Een enkele keer is het mogelijk om door middel van een operatie de klachten terug te dringen. Als dit een optie is, zal de specialist het beslist met je bespreken. Maar meestal is pijnbestrijding de enig mogelijke behandeling, vaak gebeurt dat met medicijnen.

Mogelijkheden voor pijnbestrijding met medicijnen

Er is geen standaardaanpak. Er zijn diverse soorten medicijnen, die op verschillende manieren pijn wegnemen. Meestal zal er een combinatie nodig zijn van pijnstillers.

Medicijnen die de druk verlagen

Een deel van de pijn wordt veroorzaakt doordat er te veel vocht aanwezig is in het gebied van de nek en het hoofd. Door overtollig vocht af te drijven of de vochtproductie zelf af te remmen kan ervoor gezorgd worden dat de druk afneemt. Met het afnemen van de druk, neemt de pijn af. Medicijnen die dit bewerkstelligen, zijn bijvoorbeeld furosemide, cimetidine en omeprazol.

Medicijnen tegen zenuwpijn

Gabapentine en amitriptyline helpen tegen zenuwpijn. Een nadeel is dat het een tijdje duurt voor ze effect hebben. Ook morfineachtige pijnstillers als tramadol en amantadine vallen onder deze groep. De morfineachtige pijnstillers werken wél snel.

Klassieke pijnstillers

Hieronder verstaan we de ontstekingsremmers, honden krijgen meestal carprofen of meloxidyl. Ook prednison valt onder deze groep. Omdat Chiari malformatie en syringomyelie meestal niet direct gepaard gaat met ontstekingen, helpen deze pijnstillers niet of onvoldoende.

Toch worden ze voor de zekerheid vaak wel geprobeerd, omdat bijwerkingen ervan meestal meevallen. Prednison en andere ontstekingsremmers worden in principe niet samen gegeven, omdat dit wel ernstige bijwerkingen oplevert.

Aanpassingen van medicatie altijd in overleg met de dierenarts

De behandeling van de pijnklachten door Chiari malformatie en syringomyelie is dus meestal gebaseerd op een combinatie van medicijnen. Op basis van de symptomen en de uitkomst van de MRI-scan, wordt er een behandelplan opgesteld. Na enige tijd wordt dan met je dierenarts en/of de specialist beoordeeld of de pijnbestrijding adequaat is en niet te veel bijwerkingen zijn. Als het nodig is, wordt de medicatie aangepast.

Al met al is het niet eenvoudig – en vaak ook onmogelijk – om je hondje een pijnvrij bestaan te bezorgen. Blijft de pijn te hevig, dan moet er soms toch voor gekozen worden om afscheid te nemen. Hoe moeilijk dat ook is…

Verspreid de boodschap: kleine hondjes hebben altijd hoofdpijn

Maak een einde aan deze ziekmakende fokpraktijken en verspreid de boodschap dat kleine hondjes zoals Chihuahua's en Dwergkeesjes (bijna) altijd hoofdpijn hebben! Ken je iemand met een klein hondje, wijs hem dan op de (mogelijke) problemen en dring erop aan dat het hondje naar de dierenarts gaat voor gedegen onderzoek. Meer weten? Download hier de folder van onze dierenarts.

Mockup

 

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.