IJslandse veulens in Nederlandse hondenbrokken

IJslandse bloedpaarden
Door de vraag naar het vruchtbaarheidshormoon PMSG worden er op IJsland ontzettend veel veulens geboren – en geslacht. Foto: Animal Welfare Foundation.

Vanuit de Europese vee-industrie is er veel vraag naar het hormoon PMSG. Dit hormoon – waar de vruchtbaarheid van koeien en varkens mee verbeterd wordt – wordt in IJsland gewonnen uit het bloed van drachtige merries. De veulens die geboren worden zijn een restproduct van deze zieke bloedindustrie. Ze zijn niets waard. Hun vlees belandt in hondenvoer, dat ook in Nederland verkocht wordt.

Veulens naar de slacht

Op de IJslandse bloedboerderijen wordt jaarlijks bij zo’n 5.400 merries met grof geweld bloed afgetapt. De merries worden ieder jaar drachtig gemaakt omdat ze alleen dán het hormoon PMSG aanmaken. Er worden dus ontzettend veel veulens geboren. Zij hebben geen waarde voor de paardenhouder en worden geslacht. Het is enorm triest dat de veulentjes slachtoffer worden van deze akelige industrie.

Veulens in hondenvoer

Het vlees van de veulens wordt geëxporteerd naar onder andere Nederland en verdwijnt in hondenvoer. Mensen met huisdieren betalen dus onbewust mee aan het extreme dierenleed. Wat kun je doen om te voorkomen dat je per ongeluk de bloedroof steunt?

Wat jij kunt doen

  • Koop honden- en kattenvoer waarvan je de ingrediënten kunt controleren. Goedkope merken gebruiken goedkope ingrediënten, zoals paardenvlees. Koop alleen biologisch voer.
  • Eet zelf geen vlees. PMSG wordt gebruikt om zo snel mogelijk zo veel mogelijk biggetjes en kalfjes voort te brengen. Als je vlees eet, dan draag je bij aan de vraag naar PMSG.
  • Bezoek je IJsland, ga dan niet rijden op een paard van een bloedboerderij. Vraag aan lokale bewoners welke paardenhouders niet in deze industrie zitten.
  • Strijd met ons mee voor een import- en productieverbod van PMSG!
Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.