Goed nieuws: meer water voor eenden!

Eenden en drinknippels

Het lijkt een open deur: eenden hebben water nodig om in te badderen. Toch is het eenden in de vleesindustrie niet gegund hun verenkleed te wassen of hun kop onder te dompelen. In de zomer van 2017 voerden wij daarom campagne en verspreidden we een video over de problematiek. We riepen de overheid op om zwemwater voor eenden verplicht te stellen in alle Nederlandse stallen. Ruim 25.000 mensen tekenden onze petitie. Deze week geeft de sector gehoor aan de oproep: er wordt een proef gestart met dompelbadjes voor eenden!

Onderzoek zwemwater voor eenden

In navolging van de campagne werd het onderwerp politiek besproken en in februari van dit jaar leidde het ook nog tot een motie van Frank Futselaar (SP) en Rik Grashoff (GroenLinks) om onderzoek te verrichten naar watersystemen voor eenden. Ondertussen nam de eendensector zelf al zijn verantwoordelijkheid en startte een onderzoek naar waterbadsystemen voor in de eendenstal.

Advies: geef eenden badwater

Deze week werd het rapport van dit onderzoek aan het ministerie aangeboden. Het advies? Om serieus te overwegen een watervoorziening verplicht te stellen waarbij de eend tenminste zijn kop volledig in het water kan steken. Toegegeven, wij zien nóg liever open zwemwater voor alle eenden, want zwemmen kunnen Pekingeenden als de beste. Dat blijkt uit de video van vijf kleine eendjes die we uit de vee-industrie ophaalden en naar Akka’s Ganzenparadijs brachten. Maar ook het baddersysteem dat de sector aanraadt, betekent een groot verschil voor de dieren. De eenden kunnen hun koppies in het water steken en er hun verenkleed mee poetsen, twee van de belangrijkste behoeftes van de dieren. Ook kunnen ze uit open bakjes veel beter drinken dan uit de drinknippels die ze nu in de stal hebben (zie foto bovenaan).

Proefronde in stallen

In een paar proefstallen wordt het systeem nu eerst onderzocht, dus het zal nog even duren voordat alle Nederlandse eenden zich kunnen poetsen. Maar toch lijkt het erop dat de sector werk maakt van badwater voor eenden! Het bewijst dat het echt loont om maatschappelijke aandacht te vragen voor dierenwelzijnsproblemen!

Pekino drinkwatersysteem
Het Pekino drinkwatersysteem, dat de eendensector nu onderzoekt. Foto: Big Dutchman

 

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.