Gevaarlijke huisvesting

gevaarlijke huisvesting

Bij de NVWA zijn zo’n driehonderd veehouderijen bekend waar stelselmatig de welzijnswetten worden overtreden. Ondanks verscherpt toezicht wordt er nauwelijks opgetreden tegen de voortdurende misstanden op deze risicobedrijven.

Onveilig in de stal
Tijdens 14 procent van de inspecties op risicobedrijven stonden de dieren in stallen die gevaarlijk voor ze waren, door de aanwezigheid van scherpe randen waaraan ze zich kunnen snijden of verwonden, of door ongeschikte stalinrichting waarover dieren kunnen struikelen of waarin ze klem kunnen raken. Dit is verboden.

In inspectierapporten lazen we bijvoorbeeld de volgende overtredingen:

“Wij zagen dat de bodembedekking van de oplegger bestond uit balken waar de dieren over zouden kunnen struikelen en waaraan ze zich zouden kunnen verwonden. Wij zagen de scherpe delen van de U balken bij de toegang tot de oplegger. Wij zagen de punten van de U balken, zijnde scherpe delen, waarover de dieren zouden kunnen struikelen en waaraan de dieren zich zouden kunnen verwonden. Wij zagen een ton met daarom heen gewikkeld scherpe draad. We zagen delen van een wand en houten balken op de grond liggen.”

Over een hoge opstap kunnen dieren struikelen.

“Na de controle van de ligboxenstal zagen wij dat op een perceel naast de ligboxenstal 3 kalveren werden gehouden tussen materialen met uitsteeksels en scherpe randen waaraan de kalveren zich konden verwonden.”

Uitsteeksels in de stal kunnen ervoor zorgen dat dieren klem komen te zitten of zich verwonden.

Wet is wet
We hebben in Nederland wetten die dieren moeten beschermen. Zijn die wetten geweldig? Nee, wat ons betreft mogen ze véél strenger! Structureel dierenleed is in veel gevallen wettelijk toegestaan. Maar: die paar wetten die de dieren wél in bescherming nemen, moeten toch op zijn minst gehandhaafd worden?! In wat voor maatschappij leven we, als zelfs zeer ernstige overtredingen keer op keer kunnen plaatsvinden onder het toeziend oog van de handhavende instantie NVWA?

Teken de petitie
Hier móét een eind aan komen. Veehouders die in de problemen zitten en daardoor hun dieren niet meer verzorgen, hebben hulp nodig. Maar bovenal moeten per direct de dieren uit hun onwettige, dieronterende situatie worden gehaald. Want ieder dier verdient toch bescherming?

Help ons de minister over te halen veel sneller en beter in te grijpen bij ernstige dierverwaarlozing. Teken nu de petitie!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht