Fokker stopt met fokken van extreem kortsnuitige perzen

Perzische kat met extreem korte snuit
Scheelkijken, traanogen, benauwdheid en moeilijk eten: een kleine greep uit de problemen die samenhangen met een te korte snuit.

Opnieuw is een fokker gestopt met het fokken van mismaakte katten. Dat bleek na inspectie door de NVWA bij een fokker van Exotics, ofwel kortharige Perzische katten.

Verbod op het fokken van extreem korte snuiten bij katten

Al sinds juni 2014 is het volgens de wet verboden mismaakte katten te fokken. Denk aan katten met korte pootjes zoals de Munchkin, en katten met een extreem korte snuit zoals de Perzische kat. Eind 2019 waarschuwde de NVWA drie kattenfokkers die Peke Face Perzen fokten. Zij moesten direct stoppen met het fokken van de kortsnuitige katten. Andere fokkers kozen ervoor door te gaan met het fokken van mismaakte katten.

Oogziektes, benauwdheid en moeite met eten

Dier&Recht diende begin 2020 een handhavingsverzoek in bij de NVWA tegen een fokker van katten met extreem korte snuiten. De kittens hadden afgesloten neusgaten, traanogen en keken scheel, net als hun ouders. Ze gaan een leven tegemoet waarin ze moeite hebben met eten en ademhalen. En dat alleen vanwege hun uiterlijk.

Inspectie in 2021

Door corona werden inspecties door de NVWA uitgesteld tot juni 2021. En nu blijkt: de fokker is inmiddels gestopt met het fokken van deze gehandicapte katten. Alle fokdieren zijn gecastreerd. Dat is goed nieuws!

Handhavingsverzoeken bittere noodzaak

Katten met ‘schattige’ korte snuitjes zijn populair, en worden nog steeds in Nederland gefokt. Het indienen van handhavingsverzoeken blijft daarom van groot belang. Alle katten hebben recht op een fatsoenlijke snuit!

Wil jij op de hoogte blijven van onze acties voor de katten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.