Verbod op het fokken van kortsnuitige Perzische katten

Pers

Drie fokkers van Perzen moeten van minister Schouten per direct stoppen met het fokken van kortsnuitige Peke Face Perzen. De NVWA heeft naar aanleiding van ons handhavingsverzoeken een overtredingen van de wet vastgesteld.

Doorgefokte katten

Katten met extreem korte schedels zijn steeds populairder, vooral omdat veel mensen vinden dat het korte snuitje er zo ‘schattig’ uitziet.  Een ras waar dit sterk voor geldt is de Peke Face Pers. Wat mensen die dit ‘schattig’ vinden vaak niet realiseren, is dat het uiterlijk van deze katten extreme gezondheidsproblemen veroorzaakt. Ze hebben een ingedeukte, afgesloten neus en zeer korte snuit waardoor ze benauwd zijn. De ogen zijn zo groot gefokt dat de oogleden niet meer goed kunnen sluiten. Daardoor hebben ze last van pijnlijke oogzweren en oogaandoeningen naar binnen krullende oogleden, traanogen en scheel kijken. Ook hebben deze katten vaker een waterhoofd.

Handhavingsverzoeken

Ondanks dat de wet het verbiedt, blijven fokkers met deze zieke dieren fokken. Daarom deden wij in februari van dit jaar meerdere handhavingsverzoeken bij de NVWA.  In september leverde dit waarschuwingen op voor twee fokkers. Begin december werd ook een Noord-Hollandse fokker gewaarschuwd. Deze fokker heeft nu een fokverbod.

Grootschalige campagne om criteria voor kattensnuiten

De gezondheidsproblemen van de Peke Face Pers zijn te vergelijken met die van kortsnuitige honden, zoals de Mopshond en de Franse Bulldog. Dergelijke honden mogen sinds dit jaar in Nederland inmiddels niet meer worden gefokt. Er is een stoplichtsysteem ontwikkelt zodat fokkers kunnen zien hoe lang de snuit van hun hond minimaal moet zijn om ermee te mogen fokken. Wij voeren al geruime tijd campagne om ook zulke criteria te krijgen voor de minimale lengte van kattensnuiten.

Wij gaan door met het indienen van handhavingsverzoeken tegen fokkers van  Perzische katten tot er  duidelijke richtlijnen zijn hoe lang een snuit van een kat wel moet zijn. Zodat fokkers zich hierop kunnen richten en dat er ook structureel wat veranderd in de kattenfokkerij!

Ben jij ook voor gezonde katten en goed fokbeleid, teken dan de petitie Stop de Perzen

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.